ГоловнаЕкономікаФінанси

Кабмін затвердив законопроект про наглядові ради в держбанках

Кабмін затвердив законопроект про наглядові ради в держбанках
Фото: Сергей Нужненко

Кабінет Міністрів на засіданні в середу затвердив законопроект про державні банки, який передбачає створення ізольованої від політичного впливу системи управління через наглядові ради.

Наглядова рада держбанку повинна складатися з семи членів, п'ять з яких будуть незалежними, а два - представниками держави (один від Президента і один від Кабміну). Вибирати членів наглядової ради буде конкурсна комісія з шести осіб - по три від Президента і Кабміну. При цьому претендентів на посади повинна шукати HR-компанія з 10-річним досвідом роботи.

Члени наглядової ради виконуватимуть свої функції на платній основі, винагорода буде визначатися пропозиціями конкурсної комісії.

Крім того, законопроектом пропонується встановити відповідальність за незаконне втручання в діяльність посадових осіб банку.

Зокрема, нав'язування членам наглядової ради або правління рішень, що суперечать інтересам держави, штрафується на суму від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів (3,4-5,1 тис. гривень) або карається виправними роботами на термін до 1 року, або арештом на термін від 3 до 6 місяців, або позбавленням волі на термін до 1 року. Якщо такі дії будуть вчинені службовою особою, то передбачено штраф у розмірі від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів (5,1-8,5 тис. гривень), або виправні роботи на термін від 1 року до 2 років, або позбавлення волі на терміг до 2 років із забороною займатися діяльністю щонайменше 3 роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram