ГоловнаЕкономікаФінанси

Коломойський оскаржив націоналізацію ПриватБанку

"У позовній заяві пан Коломойський писав про рейдерство".

Коломойський оскаржив націоналізацію ПриватБанку
Фото: Макс Левин

Бізнесмен Ігор Коломойський оскаржив у суді націоналізацію ПриватБанку.

Про це повідомила заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова в інтерв'ю FinBalance.

"Цей позов - про оскарження визнання неплатоспроможним ПриватБанку і націоналізації. У позовній заяві пан Коломойський писав про рейдерство з боку держави", - розповіла вона.

Під час переговорів про націоналізацію ПриватБанку уряд погодився реструктуризувати кредити Коломойського і Боголюбова на 10 років з поквартальною виплатою відсотків. При цьому до 1 липня 2017 року колишні акціонери мали довнести застави за цими кредитами.

В іншому разі, говорив міністр фінансів Олександр Данилюк, Коломойському і Боголюбову може загрожувати кримінальна відповідальність. Міністр вважає, що Приватбанк доведено до неплатоспроможності, а законодавство України передбачає дуже серйозну відповідальність за такі дії. Максимальна санкція статті 218-1 Кримінального кодексу - позбавлення волі на термін до 5 років.

Рожкова заявила, що сумнівається в успішності реструктуризації цих кредитів.

"Як можна сподіватися на успіх реструктуризації, якщо екс-власник банку, незважаючи на те, що є листи з його зобов'язаннями, йде до суду, подає позов про визнання протиправним рішення НБУ про визнання ПриватБанку неплатоспроможним, відповідно, і рішення про націоналізацію, а також усіх поручительств?" - заявила вона.

Нагадаємо, що Приватбанк довели до неплатоспроможності і врятувати його вдалося тільки за рахунок втручання держави.

За оцінкою Національного банку, 100% корпоративного портфеля ПриватБанку перед націоналізацією становили інсайдерські кредити, тобто видані структурам, пов'язаним з колишніми акціонерами, основні з яких - це Коломойський і Боголюбов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram