ГоловнаЕкономікаФінанси

Компанії з ознаками фіктивності заборгували ПриватБанку 110 млрд гривень

Позичальники повинні повернути кошти до 1 липня.

Компанії з ознаками фіктивності заборгували ПриватБанку 110 млрд гривень
Фото: стоп-кадр видео

Журналістам програми "Схеми" вдалося отримати доступ до підготовленого аудиторською фірмою Ernst & Young проекту аналізу фінансово-господарської діяльності ПриватБанку.

Згідно з документом, ПриватБанк провів реструктуризацію кредитного портфеля і перевів заборгованість 170 попередніх позичальників на понад 30 нових, які заборгували банку понад 110 мільярдів гривень. Ці фірми, як з'ясували журналісти, мають ознаки фіктивності, йдеться в сюжеті програми "Схеми".

Наприклад, у Борисполі зареєстровано відразу три такі фірми, вони винні банку 9,5 мільярда гривень. Офіс однієї з них - "Арготрейд Лтд", яка заборгувала понад 4,5 мільярда гривень ПриватБанку, розташований в будівлі станції техобслуговування й автомийки. Зараз там кімнату винаймає вже інша компанія, і, крім двох столів, двох стільців і старого ноутбука, там нічого немає.

Інша фірма - "Бізнеспром Інвест", яка завинила ПриватБанку понад 4,4 мільярда гривень, має офіс за адресою масової реєстрації.

Фірма "Фіто-Пром Еволюшн", яка заборгувала ПриватБанку майже півмільярда гривень, також орендує одну кімнату, в якій є лише два столи і кілька стільців.

Фірма "Лекс грант", яка заборгувала ПриватБанку понад 4 мільярди гривень, зареєстрована у квартирі звичайного житлового будинку в Києві. Дверей журналістам ніхто не відчинив. Сусідка розповіла, що давно нікого не бачила там.

Оскільки журналісти не застали жодного керівника фірми на робочому місці, вони поїхали до одного з них додому. У селищі міського типу Згурівка Київської області зареєстрований Юрій Понька - засновник і керівник фірми "Тріумф 15", яка повинна повернути ПриватБанку понад 4,3 мільярда гривень. Журналістам вдалося поспілкуватися з його матір'ю. Вона розповіла, що він давно живе в Маріуполі.

Схожа ситуація і в інших регіонах. У Львові за адресою

заправки "Укрнафти" зареєстровано дві фірми: "Софт-Альянс" і "Айлант Сервіс", які завинили ПриватБанку понад 7 мільярдів гривень. У Запоріжжі, також на заправці, зареєстрована фірма "Бізнес промінновація", яка заборгувала ПриватБанку понад 4,5 мільярда гривень. Таку саму суму винна банку фірма "Прем'єр бізнес брук", яка зареєстрована в Харкові в житловій багатоповерхівці.

Журналістам не вдалося поспілкуватися ні з одним засновником або керівником фірм, на яких "висять" мільярдні борги. За вказаними в реєстраційних документах номерами телефонів або ніхто не відповідає, або вони вже не обслуговуються. За адресами реєстрації цих фірм, їх засновників і керівників журналісти нікого не застали.

Позичальники повинні повернути кошти до 1 липня, повідомили в НБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram