ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" відсторонив від виконання обов'язків президента "Укртрансгазу"

У компанії обіцяють, що зміни в керівництві не вплинуть на постачання газу.

"Нафтогаз" відсторонив від виконання обов'язків президента "Укртрансгазу"
Фото: EPA/UPG

НАК "Нафтогаз України" відсторонив від виконання обов'язків президента компанії "Укртрансгаз" Ігоря Прокопіва.

Про це повідомляють на сайті НАК.

Процедура відсторонення передбачена статутом "Нафтогазу", який Кабінет Міністрів прийняв у грудні 2016 року.

Згідно зі статутом "Укртрансгазу", управління компанією візьме на себе перший віце-президент Мирослав Химко.

"Зміни в керівництві не вплинуть на постачання газу українським споживачам, а транзит газу буде тривати в повному обсязі, відповідно до контрактних зобов'язань", - наголошено в повідомленні.

Зазначають, що незалежний аудитор - компанія Deloitte&Touche - виявив низку порушень під час офіційної перевірки рахунків "Укртрансгазу". Пізніше з приводу цих питань були проведені розслідування і зовнішнім аудитором, і органом внутрішнього аудиту "Нафтогазу", який звітує перед комітетом наглядової ради.

Додаткові розслідування підтвердили попередні висновки і допомогли зібрати більше доказів неналежного управління у сфері закупівель. Наявні факти порушень спонукали до подальших розслідувань, що охоплюють ширше коло питань", - зазначають у "Нафтогазі".

У рамках докорінної реформи НАК вводить нову систему внутрішнього контролю в усіх компаніях групи. Схожі внутрішні аудиторські перевірки зараз розпочато в усіх дочірніх компаніях "Нафтогазу".

Нагадаємо, Кабінет Міністрів у рамках реформування "Нафтогазу" вирішив

створити дві нові компанії: "Магістральні газопроводи України" і "Підземні газові сховища України". Як повідомив голова правління НАКу Андрій Коболєв, нова компанія-оператор української ГТС повинна запрацювати до третього кварталу 2017 року.

На поточний момент оператором газотранспортної системи є "Укртрансгаз". Однак після остаточного виконання рішень Стокгольмського арбітражу з приводу транзитного контракту уряд має намір передати функції оператора ГТС ПАТ "Магістральні газопроводи України". Керівником новоствореного ПАТ Кабмін

призначив одного із заступників голови "Укртрансгазу" Валерія Ноздріна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram