ГоловнаЕкономікаДержава

Репко: те, чого вимагає МВФ, необхідне самій Україні

"Ці реформи потрібно робити в принципі. Незалежно від того, дасть МВФ транш чи ні".

Репко: те, чого вимагає МВФ, необхідне самій Україні
Мария Репко
Фото: Сергей Нужненко

Заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко вважає, що вимоги Міжнародного валютного фонду необхідні передусім самій Україні.

Про це вона сказала на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Наше розуміння таке - що ці реформи потрібно робити в принципі. Незалежно від того, дасть МВФ транш чи не дасть", - заявила Репко.

Як приклад вона навела ситуацію в Пенсійному фонді. Зараз в Україні 10 млн людей платять єдиний соцвнесок, причому багато - з мінімальної зарплати, і є 12 млн пенсіонерів, яких потрібно утримувати. Демографічна ситуація в Україні несприятлива, і співвідношення працюючих і пенсіонерів буде тільки погіршуватися.

"Нам самим потрібно щось робити, а не тільки тому, що МВФ радить. У Європі нормальний пенсійний вік - 63-67 років, це багаті країни, які можуть собі дозволити утримувати більшу кількість пенсіонерів", - сказала Репко.

Точно так само, вважає вона, самій Україні та її громадянам потрібен ринок землі та інші пропозиції, які містить програма з МВФ.

"Спрощена система. Це теж потрібно українцям. Яскравий приклад - Спортлайф, величезна мережа спортклубів, яка працює через фізосіб-підприємців. Наприклад, я плачу зі своєї білої зарплати податок на доходи фізичних осіб 17%, а люди платять через ФОП, не годують пенсіонерів, не платять податки, за які можна будувати дороги, інфраструктуру", - сказала вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram