ГоловнаЕкономікаФінанси

Бахматюк пропонував докапіталізацію VAB Банку, але НБУ зайняв жорстку позицію, - Шлапак

Бізнесмен готовий був внести основну суму зі своїх коштів.

Бахматюк пропонував докапіталізацію VAB Банку, але НБУ зайняв жорстку позицію, - Шлапак
Александр Шлапак
Фото: www.dyvys.in

Власник VAB Банку Олег Бахматюк дійсно пропонував Нацбанку план докапіталізації фінустанови, причому основну частину необхідної суми готовий був внести сам акціонер.

Відповідний документ розглядали 2014 року на рівні правління НБУ. Про це заявив екс-міністрів фінансів, голова правління ПриватБанку Олександр Шлапак, повідомляє hubs.ua.

"Документ передбачав участь держави в докапіталізації VAB Банку за умови внесення основної суми самим власником банку", - пояснив Шлапак.

Відповідаючи на питання, чому не вдалося провести докапіталізацію і врятувати банк, Олександр Шлапак підкреслив, що ключову роль у цьому зіграла позиція керівництва Національного банку.

"Наскільки я пам'ятаю, тоді досить жорстку позицію зайняли МВФ і Національний банк", - зазначив він.

Нагадаємо, 20 листопада 2014 року ПАТ "Всеукраїнський Акціонерний Банк" (ВіЕйБі Банк) був внесений до категорії неплатоспроможних. Головний бенефіціар банку Олег Бахматюк заявляв, що має намір залучити інвестиційно-кредитні кошти з міжнародних ринків для підтримки установи в розмірі 2,5-3 млрд грн, а також розраховував на участь уряду в докапіталізації кредитно-фінансової установи. Акціонери VAB Банку на загальних зборах 17 листопада 2014 року планували розглянути питання про збільшення статутного капіталу в 2,7 разу, або на 7 млрд грн шляхом додаткового випуску акцій. За даними НБУ, VAB Банк за розміром активів займав 16-те місце.

В інтерв'ю виданню "Ліга" голова Нацбанку Валерія Гонтарева заявила, нібито Олег Бахматюк не намагався реструктуризувати кредити рефінансування НБУ, офіційно не подавав жодної пропозиції і що варіант часткової націоналізації VAB Банку ніколи не розглядався.

Коментуючи заяву Валерії Гонтаревої, Олег Бахматюк зазначив, що 2014 року "було підготовлено та підписано протокол про виведення VAB Банку з критичного стану шляхом його докапіталізації, узгоджений з тодішнім прем'єром Арсенієм Яценюком, В. Гонтаревою, її першим заступником Олександром Писаруком і тодішнім очільником Мінфіну О. Шлапаком. У рамках документа О. Бахматюк гарантував вкладення $200 млн, однак реалізація цього покрокового плану була зірвана з використанням листа Міжнародного валютного фонду".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram