ГоловнаЕкономікаБізнес

Комітет ВР розслідує угоди компанії Гонтаревої за ОВДП, - ЗМІ

Генпрокуратура активно розслідує походження $1,4 млрд, арештованих на рахунках кіпрських фірм в українських держбанках.

Комітет ВР розслідує угоди компанії Гонтаревої за ОВДП, - ЗМІ
Павел Ризаненко

Учасники ринку цінних паперів підтверджують, що компанія голови Нацбанку Валерії Гонтаревої "Інвестиційний капітал Україна" (ICU) працювала в інтересах "сім'ї" екс-президента Віктора Януковича. Про це заявив голова підкомітету з цінних паперів фінансового комітету ВРУ Павло Різаненко, пише"Обозреватель".

Видання повідомляє, що зараз Генпрокуратура активно розслідує походження $1,4 млрд, арештованих на рахунках кіпрських фірм в українських держбанках. За даними правоохоронців, пов'язані з оточенням Януковича офшорні компанії отримали ці гроші в результаті спекуляцій з облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП) впродовж 2011-2013 років. Брокером в угодах з цінними паперами виступала компанія ICU. Своє розслідування схем з відмивання коштів ведуть депутати Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності.

За словами Павла Різаненка, ОВДП, якими оперувала Валерія Гонтарева, випускалися під певних покупців і мали особливо привабливі умови. "Три державні банки торгували між собою. Вони були кінцевими покупцями і продавцями цінних паперів. Але ці облігації проходили як мінімум через три пари рук. Перші - це професійний посередник. Наприклад, ICU, "Фондовий актив", або, як не дивно, OTP. Далі йшла компанія-резидент або нерезидент, кіпріот, на якій залишалася основна дельта, і потім знову - професійний посередник. Виглядало це так: папери виходять з "Ощад" в "Укрексімбанк", проходять через троє рук, і посередникам залишається прибуток від 3% до 5% (а це від 500 млн грн - 25 млн грн). За одну годину "Ощадбанк" міг продати ОВДП на сотні мільйонів гривень", - зазначає Павло Різаненко.

Він уточнює, що Валерія Гонтарева чудово розуміла, в чиїх інтересах вона працює, і які збитки держбанкам завдає прокручування ОВДП між приватними посередниками. "Був ICU, який надав інфраструктуру для крадіжок. Їхня позиція така: ми - посередник, ми нічого не крали. Купили, продали за півкопійки. Вони прекрасно знали, що відбувається на ринку. Вони - найбільший торговець ОВДП. У них було всього три партнери - Макар Пасенюк, Костянтин Стеценко та Валерія Гонтарева. Це маленька компанія, це не «Морган Стенлі». І такі рішення, як покупка цінних паперів на 500 млн грн і перепродаж їх вище, не міг приймати трейдер. Є система внутрішнього контролю, ризик-менеджмент. Усі учасники ринку, які в курсі, стверджують, що керівництво ICU знало, чим вони займалися", - зауважує Павло Різаненко.

Інший представник банківського комітету Максим Поляков зазначає, що правоохоронці вже зібрали достатньо матеріалів щодо зловживань Гонтаревої, і чекають, коли чиновниця позбудеться посади і політичного прикриття. "Сьогодні в Гонтаревої є політичний дах. І з цієї простої причини її досі не заарештували. Ми прекрасно знаємо, що тільки-но вона вийде за поріг НБУ, її до кінця життя будуть судити. І я впевнений, що не тільки правоохоронні органи України. Її недоторканність - це міна уповільненої дії. Уже приходять з обшуками в одне місце, інше. Питання часу, коли її заарештують, але це неминуче. Це десятки епізодів, сотні банків, і всюди є корупція Гонтаревої. Всі кримінальні справи стосовно неї були б уже доведені до кінця, якби не було команд, що блокують розслідування", - стверджує Максим Поляков.

Раніше ЗМІ оприлюднили документи, що підтверджують причетність компанії ICU, якою Гонтарева керувала до приходу в НБУ, до арештованих в "Ощадбанку" коштів оточення екс-президента Віктора Януковича. У відповідь Гонтарева заявила, що придбання ОВДП для компаній "сім'ї" були не виведенням капіталу, а інвестуванням в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram