ГоловнаЕкономікаБізнес

ОГХК звинуватила НАБУ у фальсифікації звинувачень проти топ-менеджменту

"Рівень абсурдності вже зашкалює".

ОГХК звинуватила НАБУ у фальсифікації звинувачень проти топ-менеджменту
Фото: 20minut.ua

Національне антикорупційне бюро намагається фальсифікувати звинувачення на адресу затриманих менеджерів ПАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія".

Про це заявила прес-служба ОГХК, коментуючи заяву НАБУ, що керівництво компанії хотіло приватизувати її на свою користь.

"Антикорупційне бюро так прагне "зберегти лице" в черговій провальній справі, що готове до будь-яких маніпуляцій і процесуальних порушень. Ба більше, навіть намагається паралізувати роботу компанії. Рівень абсурдності вже зашкалює. НАБУ хоче маніпулювати громадською думкою, викладаючи незрозумілі аудіозаписи на своєму сайті. Із чиїхось приватних розмов маніпулятивно висмикуються і монтуються окремі шматки. Чи отримали керівники НАБУ дозвіл від процесуального керівника-прокурора САП на публікацію? Чи отримали вони дозвіл від СБУ, яка єдина, згідно з законом, має право на прослуховування? Чи здійснювала взагалі СБУ це прослуховування? Усі ці питання будуть поставлені перед відповідними правоохоронними органами і судом", - цитує заяву компанії видання "Еспресо".

"НАБУ також укотре підтвердило свою некомпетентність і спрямованість виключно на піар. Приватизація такого стратегічного підприємства, як ОГХК, мала відбутися на відкритому конкурсі. Це було затверджено урядом і Президентом. Наша компанія робить усе для успішної приватизації і переходить на міжнародні стандарти, щоб держава отримала максимальну ціну. Зокрема 2015 року аудит ОГХК провела відома компанія з першої світової "четвірки" - KPMG. До оцінки вартості активів компанії була залучена також міжнародна компанія Grant Thornton. Тож компанія отримала незалежний аудит та оцінку своїх активів", - підкреслили в ОГХК.

"І не ОГХК, а Фонд державного майна вирішує, на яких умовах приватизувати компанію. НАБУ добре відомий факт відповідальності цього відомства за продаж державних об'єктів. А інтерес до найбільшого в Україні виробника титанової сировини демонструють найбільші світові компанії. І саме між ними очікувалася конкурентна боротьба - але НАБУ один і один повторює ситуацію зі зривом приватизації Одеського припортового заводу. Тоді НАБУ і САП створили штучний скандал і відлякали всіх інвесторів. Замість стартової ціни в $550 млн держава отримала нуль, а завод був поставлений на межу банкрутства", - нагадали в ОГХК.

"Інші звинувачення НАБУ на адресу менеджерів ОГХК також абсурдні. Після того, як у 2014 р. держава повернула собі контроль над комбінатами ОГХК, нова команда управлінців щорічно нарощувала збутові та фінансові показники компанії. 2014 р. чистий прибуток компанії становив лише 530 тис. грн, у 2015 році він збільшився вже до 630, 8 млн грн, а за 2016 рік сягнув 855,3 млн грн. Відрахування всіх податків, зборів й обов'язкових платежів у бюджет за 2014 р. склали лише 16 млн грн, 2015-го - 360,3 млн грн, а за 2016-й збільшилися до 779,3 млн грн", - вказує прес-служба ОГХК.

На її думку, звинувачення затриманих в намірах "можливих поставок продукції на тимчасово окуповані території" - ще один приклад маніпуляцій з боку НАБУ. Ми не відповідаємо за подальші дії тих українських контрагентів, які бажають придбати нашу продукцію. За такою логікою, якщо пан Ситник продав своє авто, а новий власник на ньому скоїв ДТП - тоді відповідальність за це несе директор НАБУ... Наголошуємо: вся діяльність ОГХК постійно контролюється відповідними державними органами".

"Керівництво Бюро намагається протизаконними методами підвести хоч якусь базу під розправу над в.о. голови правління ОГХК Русланом Журилом і тисне на суд, грубо порушуючи презумпцію невинуватості. Ми вже бачили в суді фальсифіковані "докази" з боку НАБУ і САП. Коли одному менеджеру ОГХК нахабно "намалювали" якусь квартиру за кордоном, хоча там розташований офісний центр. А Журила знову "одружили" з жінкою, з якою він розлучений 5 років і яка давно живе у США, і теж приписали йому нерухомість", - вказують в ОГХК.

"За виконанням замовлення з обвалу вартості ОГХК стирчать вуха "грузинської групи", яку в НАБУ представляє 1-й заступник директора Гізо Углава. НАБУ намагається також паралізувати роботу компанії - в тому числі заборонило відвантаження товару. Але виникає питання - а хто хоче за копійки приватизувати державну компанію? Або як мінімум встановити над нею контроль", - підкреслює прес-служба ОГХК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram