ГоловнаЕкономікаДержава

Україна відмовиться від приватизації ДПЗКУ через китайський кредит

Китай перестав давати гроші після повідомлення про підготовку приватизації.

Україна відмовиться від приватизації ДПЗКУ через китайський кредит
Тарас Кутовой
Фото: 24tv.ua

Уряд готується виключити Державну продовольчо-зернову корпорацію (ДПЗКУ) зі списку об'єктів приватизації держпідприємств. Причиною стала позиція Китаю.

"Ми отримали кілька листів від китайської сторони, де вони вказують на те, що прийняття такого рішення [про приватизацію] прямо суперечить підписаній угоді... Ми прийняли рішення зняти це напруження", - повідомив міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий журналістів.

За його словами, Експортно-імпортний банк Китаю перестав погоджувати використання виділених ДПЗКУ грошей з того моменту, як Фонд держмайна оприлюднив повідомлення про намір приватизувати зернову держкорпорацію.

"У ДПЗКУ були домовленості про будівництво зерновозів. Цей проект нині заблоковано", - додав міністр.

Кутовий повідомив, що зараз проект постанови про виключення ДПЗКУ зі списку об'єктів приватизації держпідприємств перебуває на узгодженні.

Нагадаємо, в 2012 році ДПЗКУ домовилася з Експортно-імпортним банком Китаю про кредит у розмірі 1,5 млрд доларів, який планували використовувати на закупівлю зерна для їх експорту за торговельними угодами з КНР. Оператором з китайської сторони за цим контрактом, розрахованим на 15 років, виступила Китайська національна корпорація машинної індустрії та генеральних підрядів (ССЕС). Передбачали, що надалі китайська сторона виділить ще 1,5 млрд доларів на проекти зрошення і розвитку зернової логістики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram