ГоловнаЕкономікаФінанси

Ощадбанк і Укрексімбанк отримали 6,5 млрд грн з бюджету

Уряд збільшить капітал банків на вимогу НБУ.

Ощадбанк і Укрексімбанк отримали 6,5 млрд грн з бюджету
Фото: drda.org.ua

Кабінет Міністрів у середу, 1 лютого, прийняв рішення докапіталізувати Державний Ощадний банк на суму 3,5 млрд гривень, Державний експортно-імпортний банк - на 3 млрд гривень.

Проект рішення представляв на засіданні міністр фінансів Олександр Данилюк.

Він повідомив, що гроші потрібно виділити згідно з планом докапіталізації, який було затверджено Національним банком за підсумками діагностики держбанків у 2015 році. У вівторок, 31 січня, відбулося засідання експертно-аналітичної ради з питань участі держави в статутному капіталі банків, на якому були схвалені параметри збільшення капіталу держбанків.

Таким чином, передбачається, що капітал Ощадбанку збільшиться з 35,1 млрд гривень до 38,6 млрд гривень, Укрексімбанку - з 31 до 34 млрд гривень.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час засідання поставив запитання щодо того, чому визначені саме такі цифри. "Іван Іванович Іванов провів розрахунок і сказав, що потрібно 6,5 млрд гривень на держбанки. Мені хотілося б зрозуміти, чому така сума, що це за розрахунок, це ж бюджетні гроші", - прокоментував Аваков. 

У відповідь на це і міністр фінансів Данилюк, і перший віце-прем'єр-міністр Степан Кубів відповіли, що розміри докапіталізації держбанків аргументовані та реалістичні. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив надати Авакову матеріали цих розрахунків.

Нагадаємо, що Ощадбанк і Укрексімбанк входять у топ-5 українських банків за розміром активів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram