ГоловнаЕкономікаБізнес

Війна Гонтаревої з Бахматюком зашкодить Україні, - ЗМІ

Інвестиційний імідж набуває негативного забарвлення.

Війна Гонтаревої з Бахматюком зашкодить Україні, - ЗМІ
Фото: Макс Левин

Відмова Національного банку України навіть розглядати запропоновану власником агрохолдингу Ukrlandfarming Олегом Бахматюком реструктуризацію його заборгованості не принесе державі нічого, крім падіння ВВП і зниження темпів зростання економіки. Про це в інтерв'ю УНІАН заявив керуючий партнер інвестиційної компанії Empire State Capital Partners Ярослав Удовенко.

"Для регулятора відмова від реструктуризації - дуже спірне рішення. Зобов'язання Бахматюка перед НБУ є другорядними порівняно із зобов'язаннями UkrLandFarming перед іншими кредиторами. Тому в разі оголошення банкрутства компаній агрохолдингу, яке може стати наслідком непоступливості керівництва Нацбанку в питанні реструктуризації заборгованості бенефіціара, регулятор і Фонд гарантування вкладів стоятимуть у черзі після синдикату "Дойчебанк" - "Сбербанк Росии", міжнародних власників єврооблігацій і десятків інших кредиторів, борги перед якими будуть погашатися за рахунок активів UkrLandFarming. Це буде відбуватися за результатами судових процесів, тривалість яких може розтягнутися на роки, а активи за цей час значно знеціняться. Тому державні кредитори можуть узагалі залишитися ні з чим", - пояснив експерт.

За його словами, позиція чиновників Національного банку б'є не тільки по найбільшому агрохолдингу, а й по всьому аграрному сектору, всій економіці.

"У UkrLandFarming як великої компанії є чимало кредитних і акціонерних інвесторів, які мимоволі виявилися в ролі заручників протистояння з керівництвом Нацбанку. Їх інвестиції зараз у ризикованому стані. І якщо в UkrLandFarming справи підуть погано, то так само почуватимуться і інвестори. І вони, і їхні партнери почнуть значно обережніше розглядати проекти інвестицій в Україну - як нові, так і вже діючі. Від цього інвестиційний імідж країни набуває негативного забарвлення. Зауважу, що НБУ не вступає в діалог навіть про можливість проведення реструктуризації, і це негативно впливає на компанію, заважає їй розвиватися, не дозволяє залучати інвесторів. Останні не будуть вкладати гроші, якщо побачать такий великий політичний ризик. Хоча у НБУ є можливість досягти найбільш конструктивного рішення під час дискусії про деталі та параметри реструктуризації, якщо мова дійсно про захист інтересів держави. Це і якість застави, яку пропонує власник UkrLandFarming, і терміни погашення заборгованостей", - розповів Удовенко.

Експерт зазначає, що дії НБУ стосовно Олега Бахматюка не можна пояснити захистом інтересів держави.

"НБУ може намагатися заблокувати діяльність агрохолдингу арештом рахунків. Для агробізнесу втрата такого потужного гравця буде відчутною, оскільки скоротяться показники виробленої і продукції, що експортується. Обміліють надходження в скарбницю і сплати до місцевих бюджетів по всій Україні. Ринок праці отримає 37 тисяч безробітних. Тільки торік ВВП відштовхнувся від дна і зріс на 1,9 відсотка. Втрата ж 1,5% ВВП, який генерують компанії агрохолдингу, закреслить показники зростання економіки в 2017 році", - заявив Ярослав Удовенко.

Нагадаємо, в січні 2017 року власник найбільшого агрохолдингу країни Ukrlandfarming Олег Бахматюк звернувся до президента і прем'єр-міністра з проханням втрутитися в конфлікт з головою НБУ. За його словами, адміністративний пресинг із боку керівництва Нацбанку негативно впливає на інвесторів холдингу, Валерія Гонтарева відмовляється розглядати план можливої реструктуризації заборгованостей і веде політику, спрямовану на знищення компанії. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що не дозволить знищити найбільшого національного аграрного виробника і розпорядився вивчити пропозиції бізнесмена в Офісі супроводу інвестицій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram