ГоловнаЕкономікаФінанси

Deutsche Bank заплатить $630 млн штрафу за махінації з російськими акціями

Німецький банк незаконно вивів 10 млрд доларів.

Deutsche Bank заплатить $630 млн штрафу за махінації з російськими акціями
Фото: EPA/UPG

Deutsche Bank (найбільший німецький банк) заплатить штраф у розмірі 630 млн доларів за нелегальну схему виведення 10 млрд доларів із Росії.

Фінансова організація погодилася виплатити 425 млн доларів за угодою, укладеною з департаментом фінансових послуг Нью-Йорка. Ще 204 млн доларів банк заплатить Управлінню фінансового регулювання і нагляду Великобританії (FCA), повідомляє Бі-бі-сі.

У повідомленні нью-йоркського регулятора йдеться, що 10 млрд нелегально вивели з Росії за допомогою "дзеркальних" угод, які укладали через московський, лондонський і нью-йоркський офіси банку.

Американський і британський фінансові регулятори з'ясували, що "дзеркальні" транзакції здійснювали в Deutsche Bank з 2011 по 2015 рік.

У межах таких угод клієнти московського відділення банку розміщували замовлення на придбання акцій російських компаній у рублях. Після цього - часто того самого дня - пов'язані з покупцем компанії продавали ті самі акції за тією ж ціною в Лондоні. Продавець, як правило, був зареєстрований в офшорі і платив доларами.

До цієї схеми було залучено близько 12 компаній. Жодна з угод не має ознак економічної доцільності, йдеться в повідомленні департаменту фінансових послуг Нью-Йорка.

Влада США вважає, що Deutsche Bank мав "багато можливостей" виявити і припинити нелегальну схему, проте керівництво банку цими можливостями не скористалося.

Про сумнівні угоди, які російські клієнти проводили через Deutsche Bank, ЗМІ повідомили в травні 2015 року. Влітку того самого року стало відомо, що банк проводить внутрішню перевірку.

У грудні Банк Росії оштрафував Deutsche Bank на 300 тис. руб. за порушення правил внутрішнього контролю, допущене московським офісом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram