ГоловнаЕкономікаБізнес

У Кабміні пообіцяли вивчити законопроект про тимчасове ввезення авто

Данилюку виклали вимоги власників машин з іноземною реєстрацією.

У Кабміні пообіцяли вивчити законопроект про тимчасове ввезення авто
Фото: autocentre.ua

Міністерство фінансів України вивчить конфліктну ситуацію з тимчасовим ввезенням автомобілів в країну і проведе експертизу законопроекту, запропонованого групою народних депутатів для його врегулювання.

"Будемо розбиратися з цим питанням", - сказав голова Мінфіну Олександр Данилюк журналістам, коментуючи підсумки короткої зустрічі, що пройшла у вівторок, з авторами законопроекту народними депутатами Володимиром Парасюком і Юрієм Дерев'янком, які підтримують протестні акції українських власників автомобілів з іноземною реєстрацією, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Міністр зазначив, що рішення має бути виваженим, оскільки воно може стосуватися 1,5 млн осіб.

"Данилюк нас запевнив, що проблему треба вирішувати, що сьогодні він подивиться норму закону і дасть свою оцінку", - підтвердив цю інформацію в ефірі "112 каналу" Парасюк. Він зазначив, що така експертиза необхідна, щоб мінімізувати ризик вето на цей закон.

На думку депутата, прийняття цього документа ліквідує велику корупцію на кордоні, прибере черги на кордоні, поповнить держбюджет, а також стане першим кроком щодо впровадження в Україні вільного автомобільного ринку.

Нагадаємо, законопроект №5567 "Про внесення змін до Митного кодексу (щодо врегулювання транзиту і тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування)" зареєстровано у Верховній Раді 21 грудня.

Автори пропонують дозволити власникам транспортних засобів (легкових автомобілів, вантажних автомобілів масою до 3,5 тонн) семирічного віку їх тимчасове ввезення (терміном на рік) для приватного використання під письмове зобов'язання зворотного вивезення зі сплатою за кожен повний або неповний календарний місяць заявленого строку перебування на митній території України щомісячно 0,5% суми митних платежів, які застосовувалися б при випуску автомобіля у вільний обіг. Водночас згідно з "Прикінцевими положеннями" законопроекту, в 2017 році ці відрахування складуть 0,2%, в 2018 році - 0,3%, а на 0,5% вийдуть тільки в 2019 році.

Збір пропонується сплачувати під час пропуску авто через зону митного контролю на кордоні, але в подальшому термін тимчасового ввезення можна буде продовжити на термін до 60 діб без перетинів держкордону з внесенням відповідної суми. Одна людина зможе "тимчасово ввезти" один автомобіль, але допускається можливість продовжувати тимчасове ввезення раз на рік.

Законопроектом пропонується замінити в Митному кодексі поняття "ввезення" з метою транзиту автомобілів (зараз - терміном до 5 днів) терміном "переміщення" зі збереженням умови внесення застави в розмірі вартості повного розмитнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram