ГоловнаЕкономікаБізнес

Знищення Ukrlandfarming суперечить інтересам держави, - Павелко

Якщо роботу підприємства заблокувати, ми отримаємо депресивні регіони з розваленою інфраструктурою, вважає нардеп.

Знищення Ukrlandfarming суперечить інтересам держави, - Павелко
Фото: Артем Атаманюк

Блокування Нацбанком роботи агрохолдингу Ukrlandfarming Олега Бахматюка призведе до збільшення територій депресивних регіонів з розваленою інфраструктурою і великою кількістю безробітних, падіння доходів від експорту й обвалу курсу національної валюти. Про це заявив голова парламентського комітету з питань бюджету і заступник керівника фракції партії "Блок Петра Порошенка" Андрій Павелко, коментуючи відкритий лист бізнесмена до вищого керівництва країни, пише "Обозреватель".

"Якщо завтра роботу Ukrlandfarming заблокувати - а хтось у Нацбанку, мабуть, цього домагається, - ми отримаємо депресивні регіони з розваленою інфраструктурою і великою кількістю безробітних. Ми отримаємо падіння експорту, і той самий Нацбанк змушений буде витрачати резерви на підтримку курсу національної валюти", - заявив Андрій Павелко.

За його словами, таким активом, як Ukrlandfarming, пишалася б будь-яка держава.

"Там працюють десятки тисяч людей, вони платять щорічно кілька мільярдів гривень до бюджетів усіх рівнів. Для багатьох населених пунктів підприємства холдингу - містотворчі. Від його стабільної роботи залежить добробут сотень тисяч наших співвітчизників. Тому держава просто зобов'язана підтримувати цю структуру. Тим паче зараз, коли вітчизняна економіка переживає далеко не найкращі часи", - вважає Андрій Павелко.

Нардеп також зазначив, що наміри чиновників Нацбанку заробити на перепродажі підприємств агрохолдингу Ukrlandfarming неприйнятні.

"Можливо, хтось із чиновників розраховує заробити на перепродажу підприємств Бахматюка, і саме тому бігає з папірцями по телестудіях, намагаючись його дискредитувати. Але знищення активного бізнесу, знищення десятків тисяч робочих місць прямо суперечить інтересам держави, оскільки саме держава буде змушена платити людям субсидії, допомогу через безробіття, латати бюджетні діри. Упевнений, з цією позицією згодні і президент, і прем'єр", - говорить Андрій Павелко.

На його думку, в конфлікті керівництва Нацбанку і власника Ukrlandfarming присутній особистісний фактор, тому компромісне рішення необхідно приймати терміново і на найвищому рівні.

"Олег Бахматюк пропонує провести реструктуризацію заборгованості на тих самих умовах, що й для його міжнародних кредиторів - я не бачу причин, чому НБУ повинен у цьому йому відмовляти. Не так давно Україна сама провела реструктуризацію власних боргових зобов'язань. Це нормальна світова практика - йти назустріч позичальникові, що зіткнувся з об'єктивними труднощами", - додав Андрій Павелко.

Як повідомляли, минулого тижня власник агрохолдингу Ukrlandfarming Олег Бахматюк направив відкритий лист президентові Петру Порошенко і прем'єр-міністру Володимиру Гройсману, в якому заявив про наміри голови Нацбанку України Валерії Гонтаревої знищити компанію. За словами Олега Бахматюка, в останні 2,5 року Ukrlandfarming "зазнає перманентних спроб рейдерського захоплення, інформаційних і юридичних атак, фінансового та правового тиску з боку НБУ". Власник агрохолдингу вважає, що поширення Національним банком недостовірної інформації можна розцінювати як свідому маніпуляцію і провокацію, спрямовані на заподіяння шкоди діловій репутації компанії і акціонерів, а також на розбалансування фінансового стану бізнесу, який 2016 року забезпечив 1,5% ВВП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram