ГоловнаЕкономікаФінанси

З 5 млрд гривень активів у банку "Михайлівський" залишилося тільки 138 млн

Решта вивели за кілька днів до банкрутства.

З 5 млрд гривень активів у банку "Михайлівський" залишилося тільки 138 млн
Фото: Сергей Нужненко

Реальна вартість активів збанкрутілого банку "Михайлівський" - усього 138 млн гривень, хоча на папері вони становлять 5,1 млрд гривень.

Про це повідомила прес-служба Фонду гарантування вкладів із посиланням на акт формування ліквідаційної маси. Оцінка активів підтверджена трьома компаніями: ЗАТ "Консалтінгюрсервіс", ПП "Вітал-профі" і ТОВ "Українська експертна група".

У процесі ліквідації в першу чергу може бути продане власне майно банку: старі комп'ютери, меблі, касове обладнання, банкомати. Ці речі оцінюються в 30,5 млн гривень. На балансі банку немає жодного приміщення або земельної ділянки комерційного призначення, з транспортних засобів - тільки причіп "Сантей 2000".

Решта активів, у першу чергу кредитні портфелі юридичних і фізичних осіб, були виведені за кілька днів до введення тимчасової адміністрації.

Кредитний портфель юридичних осіб, розмір якого в звітності банку становив 1,48 млрд грн, незалежні оцінювачі оцінили в 59,5 млн грн. Такі цифри пояснюються тим, що майже весь кредитний портфель юросіб становили кредити пов'язаних із власником банку компаній на суму 1,2 млрд гривень; напередодні визнання банку неплатоспроможним шляхом фіктивних оборудок були виведені з банку.

На балансі банку залишилися кредитні договори без належного забезпечення. Наприклад, за одним з договорів майже на мільярд гривень забезпеченням виступають землі сільськогосподарського призначення в Макарівському районі Київської області вартістю 50 млн грн. Але продати їх неможливо, оскільки в Україні діє земельний мораторій.

Якісний кредитний портфель фізичних осіб також виведений на фінансові компанії. Йдеться про понад 110 тис. кредитних договорів на загальну суму 682,30 млн грн.

За цими фактами ФГВФО подав сім заяв про скоєння кримінальних злочинів.

На день введення тимчасової адміністрації у банку було 35,07 млн гривень готівкових коштів.

Нагадаємо, НБУ визнав банк "Михайлівський" неплатоспроможним 23 травня 2016 року.

Виплати відшкодування вкладникам банку "Михайлівський" почалися 15 липня 2016 року. За даними Фонду, на 14 листопада було виплачено 1,27 млрд гривень. Близько 20 тисяч звичайних вкладників "Михайлівського" вже отримали свої гарантовані державою гроші. Однак значна частина його клієнтів насправді через офіси банку вкладали кошти в компанії ТОВ "Індивідуальний розрахунковий центр" (ІРЦ) і ТОВ "Кредитно-інвестиційний центр" за договором фінансової позики. Вклади клієнтів фінансових компаній відповідно до законодавства України не гарантуються, але Верховна Рада затвердила спеціальний закон, щоб вони теж отримали компенсації.

Банк "Михайлівський" належав власнику мережі "Ельдорадо" Віктору Поліщуку. Установа була створена влітку 2013 року для кредитування клієнтів магазинів Поліщука.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram