ГоловнаЕкономікаФінанси

ПриватБанк заперечує ймовірність арешту своїх коррахунків

Банк стверджує, що не має зобов'язань перед утримувачами єврооблігацій.

ПриватБанк заперечує ймовірність арешту своїх коррахунків
Фото: Макс Требухов

Націоналізований ПриватБанк спростовує наявність зобов'язань перед утримувачами єврооблігацій британської UK SPV Credit Finance plc. і ймовірність арешту кореспондентських рахунків фінустанови.

"У балансі націоналізованого ПриватБанку немає зобов'язань перед власниками єврооблігацій, а рішення про проведення процедури націоналізації банку і механізмів його капіталізації приймалося винятково Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) і Національним банком України (НБУ)", - наведено в повідомленні слова першого заступника голови правління ПриватБанку Олександра Дубровіна.

Крім того, він звернув увагу, що суть претензій власників євробондів UK SPV Credit Finance plc. зводиться до відновлення прав власників таких паперів і не означає автоматичного накладення обмежень на будь-які рахунки або активи ПриватБанку.

"Практика застосування міжнародного права до банків не передбачає такої форми забезпечення позовів, як накладення арешту на кореспондентські або будь-які інші рахунки комерційного банку і тим паче його клієнтів. Загальноприйнятою практикою міжнародних судів є зобов'язання депонування на спеціальному рахунку коштів під майбутнє рішення суду по суті позову", - пояснив перший заступник голови правління.

Нагадаємо, в рамках націоналізації ПриватБанку його зобов'язання перед спеціально створеною британською компанією (SPV) - емітентом єврооблігацій - підлягали процедурі bail-in і були замінені на акції додаткової емісії банку.

Власники євробондів ПриватБанку, що володіють різними випусками цінних паперів на загальну суму понад $120 млн, наприкінці грудня 2016 року об'єдналися в спеціальний комітет для спільного захисту своїх прав та інтересів. До комітету входять п'ять фондів, у тому числі британські, американські та швейцарські.

Власники мають намір оскаржити в Лондонському міжнародному арбітражному суді (London Court of International Arbitration) примусовий обмін їхніх цінних паперів на акції додаткової емісії банку і таким чином розраховують отримати як компенсацію своїх інвестицій іноземні активи банку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram