ГоловнаЕкономікаДержава

Рада затвердила законопроект проти будівельних афер

Документ знизить ризики для людей, які інвестують у будівництво.

Рада затвердила законопроект проти будівельних афер
Фото: Макс Требухов

У вівторок, 17 січня, Верховна Рада 238 голосами прийняла документ, який вплине на розвиток будівельної галузі України.

Законопроект 4733-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення містобудівної діяльності", розроблений групою народних депутатів спільно з Держархбудінспекцією, повинен стати ефективним інструментом для боротьби з будівельними аферами та нечесними забудовниками.

"Прийняття законопроекту 4733-1 в другому читанні є необхідною умовою для побудови цивілізованого будівельного ринку, - зазначив голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев. - Реалізація запропонованих змін на практиці мінімізує кількість незаконних будівництв, знизить ризики для людей, які інвестують у будівництво, і позбавить від корупційної складової в процесі взаємодії громадянина і державної структури".

Співавтор законопроекту, народний депутат України Дмитро Андрієвський, представляючи документ у Верховній Раді, наголосив, що до нього як до мажоритарника постійно звертаються виборці з проханням втрутитися в ситуацію з незаконними забудовами. "На превеликий жаль, чинне містобудівне законодавство такої можливості практично не дає, - сказав депутат. - Тому цей законопроект надзвичайно важливий. Так, можливо, він недосконалий, але це суттєвий крок до наведення порядку в будівельній сфері".

Нагадаємо, розробку законопроекту 4733-1 було ініційовано для зміни дозвільної системи в будівництві, лібералізація якої в 2011 році призвела до збільшення кількості будівельних афер. Штучний поділ об'єктів будівництва трьох класів наслідків на п'ять категорій складності і встановлення для них різного порядку оформлення дозвільних документів дали недобросовісним забудовникам необмежене поле для зловживань.

Законопроект 4733-1 передбачає поділ об'єктів будівництва тільки на класи наслідків і спрощує дозвільну систему для більш ніж 80% будівництв. З іншого боку, великі житлові комплекси, багатоповерхові будинки, торгово-розважальні комплекси будуть зводитися винятково за наявності повного пакета дозвільної документації. Таким чином, будуть забезпечені чесні та прозорі умови для ведення містобудівної діяльності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram