ГоловнаЕкономікаФінанси

Банк "Михайлівський" необґрунтовано визнали неплатоспроможним, - експертиза

Банк заручився підтримкою експертів НДІ приватного права і підприємництва.

Банк "Михайлівський" необґрунтовано визнали неплатоспроможним, - експертиза
Фото: Сергей Нужненко

Посадові особи банку "Михайлівський" під час укладення договору відступлення права вимоги між банком і компанією "Інвестиційно-розрахунковий центр" діяли в рамках чинного законодавства і наданих повноважень.

Про це з посиланням на експертний висновок Науково-дослідного інституту приватного права і підприємництва імені академіка Ф. Р. Бурчака пишуть "Українські новини".

Зокрема експерти дійшли до висновку, що укладенням та виконанням договору відступлення права вимоги № 1805 від 18 травня 2016 року між ПАТ "Банк Михайлівський" та ТОВ "Інвестиційно-розрахунковий центр" не були порушені обмеження, встановлені в діяльності банку постановою правління Національного банку України .

"Згідно зі ст. 1077, 1079 ЦК України банк має право здійснювати факторингові операції, однак з урахуванням обмежень, встановлених в діяльності банку постановою правління НБУ від 22 грудня 2015 року.

Згідно з переліком обмежень, такі кредитні операції могли бути здійснені в обсязі, що не перевищує обсяг таких операцій на дату ухвалення постанови правлінням НБУ.

Згідно з наданою замовником експертизи інформацією, а саме копією балансу банку, станом на 22 грудня 2015 року обсяг кредитних операцій банку з юридичними особами склав 1 641 133 907, 50 грн. Обсяг операцій за договором склав 870 000 000 грн.

Таким чином, обсяг операцій за договором не перевищував обсяг кредитних операцій на 22 грудня 2015 року, а тому фактом укладення та виконання договору не були порушені обмеження, встановлені в діяльності банку постановою правління НБУ № 917 / БТ від 22 грудня 2015 року в частині заборони здійснення кредитних операцій з юридичними особами в обсязі, що перевищує обсяг таких операцій на дату ухвалення цієї постанови...", - йдеться в експертизі.

Також експерти відзначили, що укладення та виконання вказаного договору не призвело до збільшення зобов'язань банку "Михайлівський" перед фізичними особами в межах гарантованої суми відшкодування за рахунок зменшення зобов'язань перед юридичною особою. А отже, це не могло слугувати підставою для віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

"За договором суспільство ("Інвестиційно-розрахунковий центр"- ред) відступало за плату банку права вимоги за кредитними договорами з фізичними особами. Тобто, за договором банк не отримав статус боржника перед фізичними особами, а фізичні особи відповідно не набули права кредитора в банку.

Іншими словами, виконання умов договору не передбачає збільшення зобов'язань банку перед фізичними особами. Навпаки, у зв'язку з укладенням та виконанням Договору Банк отримав права грошової вимоги до фізичних осіб, в результаті чого зростали зобов'язання фізичних осіб перед банком...

Тому факт придбання банком у товариства прав вимоги за договором не може бути визначений як підстава для визнання банку неплатоспроможним", - йдеться у висновку.

Враховуючи вищесказане, експерти науково-дослідного інституту дійшли до висновку, що посадові особи банку "Михайлівський" діяли в рамках чинного законодавства України і наданих повноважень.

Нагадаємо, в травні 2016 року Нацбанк визнав банк "Михайлівський" неплатоспроможним. Банк був визнаний неплатоспроможним на підставі переведення вкладів фізичних осіб з фінансової компанії на баланс банку. Це, на думку НБУ, збільшило навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) з 1,6 млрд грн до 2,6 млрд грн.

Проте, як повідомлялося раніше, вклади фізичних осіб з фінансової компанії на баланс банку були переведені на вимогу самого НБУ.

У зв'язку з вищевикладеним, банк "Михайлівський" оскаржує визнання його неплатоспроможним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram