ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укрзалізниця" 2016 року недоотримала 424 млн гривень за перевезення пільговиків

Без допомоги із центру місцева влада змогла заплатити менш ніж 10% від необхідної суми.

"Укрзалізниця" 2016 року недоотримала 424 млн гривень за перевезення пільговиків
Фото: Александр Рудоманов

Компанія "Укрзалізниця" у 2016 році недоотримала від місцевої влади 424 млн гривень за перевезення пільговиків.

Прес-служба УЗ у середу повідомила, що торік місцеві бюджети вперше не отримали субвенцій з державної скарбниці на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян. Без допомоги з центру місцева влада змогла заплатити менш ніж 10% від необхідної суми.

Деякі регіони, в тому числі Київ, Чернівецька, Львівська, Івано-Франківська області, не перерахували "Укрзалізниці" ні копійки. Найвищий рівень розрахунків змогла забезпечити Кіровоградська область - 64,3%.

"Укрзалізниця" зобов'язана надавати пільги на проїзд 16 категоріям населення, в тому числі пенсіонерам, інвалідам, учасникам бойових дій, студентам. Майже 70% пасажирів приміських поїздів становлять пільговики.

Тому відмова місцевої влади платити за їхній проїзд позначається на якості транспортних послуг, які надає УЗ. "Постійне недоотримання коштів не дозволяє забезпечити оновлення необхідної кількості рухомого складу і придбання запасних частин, негативно впливає на технічний стан, безпеку руху і призводить до зниження якості обслуговування пасажирів", - заявили в компанії.

Щоб вирішити цю проблему, "Укрзалізниця" закликає замінити пільги на перевезення громадян на адресну грошову допомогу.

У 2014 році місцеві бюджети компенсували "Укрзалізниці" 44,3% необхідної суми і заборгували 174 млн гривень, у 2015 році компенсували 39,7% і не повернули 243 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram