ГоловнаЕкономікаДержава

Максюта: МВФ - це не орган реформ, а орган фінансової стабілізації

Не можна плутати програму реформ з меморандумом МВФ.

Максюта: МВФ - це не орган реформ, а орган фінансової стабілізації
Фото: Макс Требухов

Колишній перший заступник міністра економрозвитку України, керівник аналітичного центру ІСЕД Анатолій Максюта говорить в інтерв'ю LB.ua про відсутність виразної стратегії реформ в країні. Меморандум з МВФ він такою стратегією реформ не вважає.

"Ми повинні розуміти, що МВФ - це не орган з реформ в країні, а орган фінансової стабілізації. Я дуже позитивно ставлюся до МВФ, але мені шкода, що у нас всі складні питання пов'язують або з євроінтеграцією, або з МВФ. Це спотворює уявлення про світ. У МВФ працюють прекрасні експерти, але у них свій мандат, своє призначення. Якщо країна потрапила в складну ситуацію з платіжним балансом, вони приїжджають і роблять програму, щоб повернути країну в макрофінансову стабільність. Тобто мета МВФ - не розвиток країни. Їх мета - привести країну до того стану, коли вона почне сама розвиватися", - сказав Максюта. До речі, в минулому він відповідав за співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями.

За словами Анатолія Максюти, ні МВФ, ні ЄС не можуть підказати нам, які реформи робити. Реформи - це виключно завдання самої держави.

Нагадаємо, Анатолій Максюта назвав ризики для бюджету в 2017 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram