ГоловнаЕкономікаДержава

Росія різко знизила транзит газу через Україну

Додаткові обсяги пройшли через газопровід OPAL.

Росія різко знизила транзит газу через Україну
Фото: inewp.com

Транзит газу через Україну скоротився і збільшився через Північний потік після рішення щодо OPAL, повідомляє  "Нафтогаз України".

Згідно з даними Європейської мережі операторів газотранспортних систем (ENTSOG), з 22 грудня "Газпром" значно наростив обсяги транспортування газу через газопровід "Північний потік". Майже всі додаткові обсяги пройшли через газопровід OPAL. При цьому обсяг транзиту через Україну за цей час значно скоротився, а щоденний загальний обсяг поставок газу в Європу обома маршрутами практично не змінювався.

Починаючи з 22 грудня використання маршруту "Північний потік" -OPAL зросло з 57,1 млн куб. м до 80,5 млн куб. м на добу (зростання на 41%). У результаті "Газпром" наростив фізичне завантаження газопроводу OPAL з 50% до понад 80% його потужності.

За цей час обсяг транспортування газу через українську ГТС у напрямку Словаччини зменшився з 148,9 млн куб. м до 120,8 млн куб. м на добу (-19%). Добовий обсяг газу, протранспортований сумарно по українському маршруту і по маршруту "Північний потік" -OPAL, порівняно 22 і 28 грудня, фактично не змінився (206,0 млн куб. м проти 201,3 млн куб. м (-2%).

"Дані ENTSOG дозволяють припустити взаємозв'язок між збільшенням використання OPAL і зменшенням транзиту через Україну та Словаччину. Це ставить під сумнів твердження про те, що рішення ЄК про розширення доступу "Газпрому" до OPAL і відступі від стандартного європейського законодавства не призведуть до зменшення обсягів транзиту російського газу через територію України. Ситуація, що склалася, дає підстави вважати, що "Газпром" вживає цілеспрямованих дій для обмеження транзиту через українську газотранспортну систему", - зазначили в "Нафтогазі".

Нагадаємо, Єврокомісія 28 жовтня схвалила збільшення використання "Газпромом" потужностей газопроводу OPAL, який об'єднує "Північний потік" із газотранспортною системою Центральної і Західної Європи. Спочатку "Газпром" міг використовувати тільки 50% потужностей OPAL, тепер, згідно з рішенням комісії, підприємство зможе брати участь в аукціонах на прокачування по цій трубі ще 7,7-10,2 млрд куб. м, тобто отримати доступ ще до 21,4-28,3% потужностей.

Завдяки OPAL доступ до російського газу отримують країни Центральної Європи, причому відбувається це в обхід території України.

28 грудня стало відомо, що суд Євросоюзу підтримав вимоги польської PGNIG про призупинення виконання рішення Єврокомісії щодо збільшення доступу російського "Газпрому" до трубопроводу OPAL.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram