ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк анонсував створення 2017 року кредитного реєстру

Регулятор збиратиме інформацію про якість позичальників-юросіб.

Нацбанк анонсував створення 2017 року кредитного реєстру
Фото: Макс Левин

Національний банк 2017 року розпочне формування кредитного реєстру, хоча відповідний законопроект поки що не ухвалено.

"Створити сам реєстр НБУ може і без закону, і ми як регулятор можемо встановити за обов'язок банкам наповнювати його. Але давати банкам інформацію з кредитного реєстру ми не зможемо, поки не приймуть закон", - заявив в інтерв'ю FinClub директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук.

Кредитний реєстр НБУ буде аналогом приватних бюро кредитних історій. Але якщо кредитні бюро роблять ставку на кредити фізосіб, то кредитний реєстр НБУ - на кредити юридичних осіб. У кредитному реєстрі банки зможуть побачити обслуговування кредиту їхніми позичальниками в інших банках.

НБУ не планує вимагати інформацію про поточних позичальників, передусім у реєстр вноситимуть інформацію про нові кредити.

"Реєстр буде наповнюватися поступово, починаючи з нових позичальників, оскільки це величезний новий шматок роботи для банків. Треба буде залучати нових людей, інвестувати в IT, бази даних. Але ми хочемо створити кредитний реєстр і зобов'язати банки враховувати якість обслуговування кредитів одним і тим самим позичальником у різних банках. Тому що, на жаль, ми бачимо дві великі проблеми: коли одні й ті самі компанії добре обслуговують кредити в приватних банках, але не обслуговують у державних; або ж коли компанії обслуговують кредити в пов'язаних банках і не обслуговують в інших. Ми не хотіли б, щоб ця практика залишалася", - сказав Ваврищук.

Формувати реєстр почнуть у 2017 році, оскільки це довгий процес. "Ми вже узгодили з банками структуру даних, які вони подаватимуть у кредитний реєстр, але технічна реалізація проекту тільки починається - необхідно розробити платформу з нуля", - заявив Ваврищук.

Нагадаємо, восени 2015 року у Верховну Раду вносився законопроект про правила ведення Кредитного реєстру НБУ, але через кілька місяців його відкликали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram