ГоловнаЕкономікаДержава

Росія під'єднала Крим до своєї ГТС

Путін пообіцяв пустити газ протягом найближчих двох-трьох днів.

Росія під'єднала Крим до своєї ГТС
Фото: moskva-tr.gazprom.ru

Росія під'єднала окупований нею півострів Крим до своєї газотранспортної системи. Це дозволить розпочати постачання газу з материка найближчим часом.

Про це під час підсумкової прес-конференції за 2016 рік сказав президент Росії Володимир Путін.

"Хочу вас проінформувати, що [державне унітарне підприємство] "Чорноморнафтогаз" закінчив роботу з приєднання кримської газотранспортної системи до магістральних газопроводів Російської Федерації. У найближчі два-три дні ми оголосимо про те, що роботи завершено і почалася подача російського газу до Криму", - заявив він.

За його словами, це дозволить у перспективі побудувати в Криму дві газові електростанції.

"На піку навантажень Крим споживає 1200-1300 МВт, 800 МВт із них раніше забезпечувалися з [материкової] України. Сьогодні власна генерація становить десь 1000-1100. Плюс ми додали пересувні електростанції, вийшли десь під 1300. А після того, як туди прийде газ, - а він прийде протягом найближчих двох-трьох днів, - після цього почнеться будівництво двох електростанцій у Криму. Обидві потужністю по 470 МВт. Це буде означати, що загальна генерація становитиме близько 2000 МВт", - сказав Путін.

Нагадаємо, за даними українського "Чорноморнафтогазу", Росія щорічно видобуває на українському шельфі Чорного моря, який незаконно захопила разом з півостровом Крим, близько 2 мільярдів кубометрів газу. Цього було б більш ніж достатньо для внутрішнього споживання Криму, якби Україна не припинила подачу електрики.

Відключення ліній електропередачі спонукало будувати додаткові енергопотужності, для яких, зі свого боку, необхідне паливо. Росія вирішила будувати газові електростанції, для чого до півострова проведено магістральний газопровід "Кубань - Крим" протяжністю 400 кілометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram