ГоловнаЕкономікаБізнес

Фонд держмайна пояснив, чому не було продано ОПЗ і шість обленерго

Кабмін і НБУ не врегулювали питання заміщення боргу перед Group DF, що перебуває на балансі ОПЗ.

Причинами відсутності заявок від потенційних покупців 99,6% акцій Одеського припортового заводу на конкурсі, який повинен був відбутися 6 грудня 2016 року, стали негативна цінова кон'юнктура на ринках мінеральних добрив і газу, збиткова діяльність підприємства і борги перед Group DF Дмитра Фірташа.

Про це йдеться в звіті Фонду держмайна за підсумками діяльності в 2016 році.

У звіті ФДМ зазначено, що підготовка ОПЗ до приватизації здійснювалася із залученням радників із міжнародного інвестбанку UBS, а також юристів Ernst & Young і Baker & McKenzie. В рамках підготовки підприємства до продажу була створена "Кімната даних" з майже 3 тис. документів, близько 20 тис. сторінок даних, більш ніж 10 фінансових і податкових звітів, були проведені переговори з 27 міжнародними компаніями. Попередні заявки на участь у конкурсі надали компанії з США, Оману, Польщі та України.

Крім того, Фонд держмайна в своєму звіті вказав основні умови, які необхідно було виконати для успішної приватизації ОПЗ в 2015-му і 2016 році, а також відповідальних за їх своєчасне виконання.

Зокрема, зазначено, що в 2015 році Верховна Рада тільки з затримкою в 7 місяців ухвалила необхідні зміни в закон про приватизацію, а Кабмін і НБУ так і не врегулювали питання заміщення боргу перед Group DF, що перебуває на балансі ОПЗ. Водночас, за даними звіту, з боку ФДМ були вирішені питання зниження стартової ціни і банківських гарантій замість депозиту, а з боку НАК "Нафтогаз України" були надані гарантії для інвестора щодо поставок газу на ОПЗ.

Також у звіті повідомляють про підготовку до приватизації шести обленерго за участю радників з Deloitte. В рамках підготовки підготовлена "Кімната даних", що складається з майже 5 тис. документів, 30 тис. сторінок даних, проведена Energy Privatization Conference за участю 100 інвесторів. Також були проведені переговори з 30 міжнародними компаніями, 15 компаній висловили зацікавленість участю в конкурсі та підписали договір NDA. На сьогодні очікується оголошення ФДМ аукціонів, які планують провести після прийняття Верховною Радою закону України "Про ринок електроенергії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram