ГоловнаЕкономікаДержава

САП просить суд забрати у Фірташа Запорізький титано-магнієвий комбінат

Бізнесмен не вклав у підприємство погоджені з державою кошти.

САП просить суд забрати у Фірташа Запорізький титано-магнієвий комбінат

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) подала до Господарського суду Києва позовну заяву про розірвання договору про заснування ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" (ЗТМК).

Про це повідомив у фейсбуці керівник САП Назар Холодницький.

Group DF Дмитра Фірташа і Фонд держмайна в листопаді 2013 року створили ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат", якому відійшов майновий комплекс однойменного державного підприємства. Частка держави в новій компанії становила 51% за рахунок майнового комплексу ЗТМК. Фірташ в особі Tolexis Trading повинен був інвестувати в підприємство $110 млн і за це отримати 49%-ву частку.

Гроші Tolexis Trading повинні були піти на модернізацію виробництва протягом 2013 - першого кварталу 2015 року.

Однак Фірташ домігся призначення свого менеджменту на підприємство, рішеннями якого більшість грошей було витрачено на погашення боргів за енергоносії і перед кредиторами, пов'язаними з Group DF. Надалі ці кошти були виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм. На модернізацію виробництва, що було головною метою створення підприємства з недержавною часткою, фактично було направлено лише 20 млн грн.

У зв'язку з цим САП хоче домогтися розірвання договору про заснування ТОВ "ЗТМК" і повернення комбінату державі.

Нагадаємо, 14 листопада 2016 року в суд було направлено обвинувальний акт стосовно директора ТОВ "ЗТМК". Йому інкримінують розтрату зазначених інвестицій у сумі 492 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram