ГоловнаЕкономікаДержава

Рада ухвалила законопроект про зарплату 3200 гривень

Паралельно депутати затвердили кілька суперечливих норм.

Рада ухвалила законопроект про зарплату 3200 гривень
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада на вечірньому засіданні у вівторок прийняла законопроект №5130, необхідний для затвердження державного бюджету на 2017 рік. Його підтримали 227 депутатів.

Міністр соціальної політики Андрій Рева раніше заявляв, що метою цього законопроекту є підвищення мінімальної зарплати до 3200 гривень. За його словами, він також дозволить розблокувати об'єднання фондів соціального страхування.

Водночас законопроект містить низку суперечливих норм. Зокрема, він продовжує обмеження максимального розміру пенсій на рівні 10740 гривень до 31 грудня 2017 року і зберігає обмеження на виплати працюючим пенсіонерам.

Вводиться поняття соціальної (для тих, хто потребує допомоги держави) та академічної стипендії (для тих, хто має значні успіхи в навчанні), при цьому вилучається норма про виплату академічної стипендії не менш ніж 2/3 студентів кожного курсу.

Також з метою перевірки відомостей про одержувачів субсидій законопроект дозволяє обмежити їх право на захист персональних даних: влада отримає доступ до інформації про страховий стаж, страхові випадки, суми одержуваних виплат.

Нагадаємо, 26 жовтня на засіданні Кабміну прем'єр-міністр Володимир Гройсман несподівано заявив, що уряд вирішив закласти в проект держбюджету до другого читання підвищення мінімальної зарплати з 1600 гривень до 3200 гривень. Причому статися це має вже з 1 січня.

Раніше Кабмін пропонував підвищити мінімальну зарплату з 1 травня до 1684 грн і з 1 грудня до 1762 грн.

Зараз мінімальну зарплату встановлено на рівні 1600 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram