ГоловнаЕкономікаФінанси

Стокгольмський суд завершив слухання за позовом "Нафтогазу" до "Газпрому"

Україна вимагає $12 млрд компенсації за транзит.

Стокгольмський суд завершив слухання за позовом "Нафтогазу" до "Газпрому"
Фото: EPA/UPG

Стокгольмський арбітраж завершив слухання за позовом НАК "Нафтогаз України" до російського "Газпрому" щодо контракту на транзит газу, повідомив у фейсбуці директор з розвитку бізнесу "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

За його словами, протягом двох тижнів суд заслуховував юридичних радників, свідків і експертів.

"Наша сторона, як і минулого разу (з приводу контракту на закупівлю газу), була переконливою. Молодці, словом", - написав Вітренко.

Нагадаємо, "Нафтогаз" вимагає перегляду транзитної ставки, посилаючись на зміни умов формування транзитних тарифів у Європі внаслідок прийняття Третього енергопакету. "Нафтогаз" хоче, щоб "Газпром" компенсував йому 12 млрд доларів недоотриманих доходів від транзиту у 2010-2015 роках, а також платив за транзит на 4 млрд доларів більше щороку, аж до закінчення контракту (з 2017-го по 2019 рік).

Окрім того, "Нафтогаз України" вимагає від "Газпрому" компенсацію за зайво сплачені суми за купівлю природного газу в розмірі понад $14 млрд.

Водночас, згідно з поданим "Газпромом" у червні 2015 року зустрічним позовом, російська компанія вимагає $31,8 млрд за газ, постачання якого "Газпром" не здійснив, але за який була нарахована плата за принципом "бери або плати", а також вимагає повернути заборгованість за 2013-2014 роки, якої НАК не визнає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram