ГоловнаЕкономікаБізнес

У МОЗ визнали позитивним ефект від різкого підвищення акцизів на алкоголь

"Мінфін пропонує підвищити акцизи на 20% 2017 року, але ми вважаємо, що можна набагато вище".

У МОЗ визнали позитивним ефект від різкого підвищення акцизів на алкоголь
Константин Красовский
Фото: Макс Требухов

Ефект від різкого підвищення акцизів на алкогольні напої у 2016 році був виключно позитивним.

Такі висновки на круглому столі в Інституті Горшеніна повідомив завідувач відділом сектору контролю над тютюном та алкоголем Інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський.

"Мінфін пропонує підвищити акцизи на 20% у 2017 році, але ми вважаємо, що можна набагато вище, тому що досвід 2016 року, коли акцизи підвищувалися на 50-100%, виявився абсолютно позитивним і за надходженням до бюджету, і за станом здоров'я", - сказав він.

За його словами, підвищення акцизів тільки за 10 місяців 2016 року принесло бюджету додатково 3 млрд гривень.

"За даними Держказначейства, за січень-жовтень 2016 року від акцизів надійшло понад 10 млрд гривень. Причому надходження від акцизів на пиво зросли на 81%, на виноробну продукцію - на 37%, на лікеро-горілчану - на 20%. У минулі роки надходження були набагато меншими, вони виросли тільки у 2014 році. У 2016 році акцизи на більшість алкогольних напоїв були істотно підвищені, і додаткові надходження в бюджет - це майже 3 млрд гривень", - сказав Красовський.

При цьому він підкреслив, що це якщо і вплинуло на показники виробництва, то несильно. За словами Красовського, на виробництво пива, наприклад, більше вплинула цінова політика заводів.

"Акциз на півлітрову пляшку пива зріс на 62 копійки. Разом з ПДВ та іншими податками - десь на 75 копійок повинна була подорожчати пляшка пива. У грудні минулого року в середньому пляшка коштувала 10 гривень, зараз - 12 гривень. Тобто виробники пива "під шумок" підвищення акцизів суттєво підвищили ціну. А якщо ціна товару підвищується, його споживання скорочується", - пояснив експерт.

Красовський також повідомив, що в останні роки на тлі зростання акцизів спостерігається зниження смертності від отруєння алкоголем.

"Держстат звітує про смертність, і там є 8 причин смерті, в назві яких є слово алкоголь - отруєння алкоголем, алкогольний цироз печінки і так далі У цілому алкогольна смертність за останні роки, коли скорочувалося виробництво алкоголю і реалізація пива, горілки і вина, у нас пішло скорочення алкогольної смертності. Якщо у 2013 році було 11 тис. смертей [у регіонах, крім нині окупованих], то у 2015-му - 9 тис. смертей. За 2016 рік даних ще немає, але поліція має дані про ДТП, скоєні з вини нетверезих водіїв. І ми бачимо у 2016 році є позитивна динаміка, що деяким чином пов'язано з тим, що люди менше вживають алкоголю", - сказав Красовський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram