ГоловнаЕкономікаФінанси

Економісти порівняли роботу НБУ і провідних світових центробанків

Результати виявилися невтішними для вітчизняної фінансово-банківської сфери.

Економісти порівняли роботу НБУ і провідних світових центробанків
Фото: ukranews.com

Дослідження практики діяльності провідних світових центробанків, проведене групою провідних вітчизняних учених-фінансистів, показало на їх тлі низку суттєвих вад у функціонуванні Нацбанку України. Частину результатів дослідження під час круглого столу "Як посилити прозорість роботи і підзвітність НБУ та Фонду гарантування вкладів суспільству", що відбувся в Києві, представила доктор економічних наук, професор кафедри банківської справи КНЕУ і член Українського товариства фінансових аналітиків Тетяна Унковська.

За її словами, на підставі відкритих джерел керована нею група вчених отримала вкрай невтішні для вітчизняної фінансово-банківської сфери результати.

"Головним фундаментальним механізмом забезпечення незалежності Центробанку є високий рівень прозорості та підзвітності суспільству. Це те, чого не вистачає саме в Україні. Цей принцип задекларований Європейським центробанком, банком Англії, всіма центробанками, які є в світі. І цей фундаментальний інституційний принцип закладений у законодавчих актах, навіть в угодах між центробанками і парламентами", - цитують експерта "Українські новини".

Як приклад Унковська навела той факт, що існує угода між Європейським центральним банком і Європарламентом, де чітко прописано відповідні механізми подібної підзвітності.

За її словами, подібна підзвітність є всебічною глибокою системою дій і прописана дуже чітко. Експерт зазначила, що в європейських країнах порушити ці правила неможливо, наголосивши, що в об'єднаній Європі дуже строго дотримуються цих принципів. Наприклад, мова про щоквартальний звіт голови Європейського центробанку в профільному парламентському комітеті, який займається питаннями функціонування фінансової системи. Крім цього, за її словами, у всіх європейських країнах є багато вимог до центральних банків, що стосуються публікації докладних даних, чого НБУ не робить.

Тому, як констатувала Унковська, саме обговорений під час круглого столу законопроект про прозорість діяльності НБУ і підвищення його відповідальності перед суспільством має, в першу чергу, відповідну європейську спрямованість.

"Можна вносити додаткові пропозиції в цей документ, який обговорюють, робити зауваження. Але головним трендом цього законопроекту є його європейськість. Ми як науковці підтримуємо цей законопроект, він є дійсно фундаментальним для українського суспільства", - підсумувала доктор наук Тетяна Унковська.

Круглий стіл було проведено комітетом ВР із питань фінансової політики та банківської діяльності. У середовищі експертів, банкірів і вчених-фінансистів обговорювалися законопроекти про прозорість діяльності Національного банку України та підвищення його відповідальності перед суспільством (№5257), а також про внесення змін до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Обговорювані законопроекти були розроблені в рамках реалізації Стратегії розвитку банківської системи 2016-2020 "Синергія розвитку банків та індустріалізації економіки". Стратегію затверджено Комітетом Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності і рекомендовано до роботи Кабміну і Нацбанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram