ГоловнаЕкономікаБізнес

Замість "деревного мораторію" потрібна національна програма розвитку лісового господарства, - австрійський експерт

"Європейський Союз надаватиме підтримку цим програмам. Якщо вони вважатимуть, що в них є сенс".

Замість "деревного мораторію" потрібна національна програма розвитку лісового господарства, - австрійський експерт
Фото: EPA/UPG

Замість заборони експорту деревини Україні необхідно розробити комплексну програму розвитку лісового господарства національного рівня. Про це під час круглого столу "Експорт лісу: у пошуках компромісу" в Києві заявив Мікаель Суттер, австрійський експерт у галузі реформ лісу в Центральній і Східній Європі, повідомляє "Главком".

"Україні потрібна загальна реформа, національна програма розвитку лісового господарства. Недостатньо використовувати тільки один засіб, наприклад мораторій, який може існувати протягом обмеженого періоду часу. Єдиний інструмент тут не допоможе. А мораторій якраз і є таким єдиним засобом", - зазначив Мікаель Суттер.

За його словами, ухвалення державної програми розвитку лісової галузі також дозволить Україні розраховувати на допомогу міжнародної спільноти.

"Європейський Союз надаватиме підтримку цим програмам. Якщо вони вважатимуть, що в них є сенс. Є інші міжнародні донори, готові приїхати і допомагати", - підкреслив австрійський експерт.

Нагадаємо, у квітні 2015 року Верховна Рада встановила 10-річну заборону на вивезення необроблених лісоматеріалів деревних порід (крім сосни) з 1 листопада 2015 року. Експортувати сосну буде заборонено з 1 січня 2017 року.

Круглий стіл "Експорт лісу: у пошуках компромісу" відбувся 11 листопада 2016 року в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ". Учасники заходу обговорили наслідки мораторію на експорт основних видів української деревини і назвали умови для скасування заборони вивозити ліс за кордон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram