ГоловнаЕкономікаФінанси

Пишний звинувачує Клюєва в проблемах Ощадбанку

Стратегія розвитку держбанку 2006 року реалізується тільки зараз.

Пишний звинувачує Клюєва в проблемах Ощадбанку
Фото: Макс Требухов

Голова правління Ощадбанку Андрій Пишний поклав відповідальність за відсутність розвитку держбанку на колишнього віце-прем'єр-міністра України Андрія Клюєва. Про це він сказав у інтерв'ю LB.ua.

"У банк прийшов Клюєв з командою. У них була інша "стратегія", наслідки якої ми 2,5 роки розсьорбуємо. За сім років їхнього керівництва в банку принципово мало що змінилося. Так що через сім років я почав практично з відправної точки", - сказав Андрій Пишний.

Банкір розповів, що ще в 2006 році спостережна Рада Ощадбанку затвердила стратегію розвитку, яка втілюється в життя зараз.

"Ми ще в стратегії, яка була підготовлена та затверджена наглядовою радою в 2006 році, передбачили дві принципові революційні речі, про які сьогодні у 2016 році активно говоримо. Перше – банк розглядає питання переходу у систему гарантування вкладів, а значить, держава розгляне можливість скасування держгарантії. Але за умови, що перед цим Фонд гарантування має бути суттєво реформований. Друге – має бути змінена система корпоративного управління, як того вимагають стандарти Організації економічного співробітництва та розвитку і Базельські угоди. А це незалежні директори у раді директорів, яких обирають на незалежній жорсткій конкурсній основі. Все це сьогодні є в стратегії розвитку держбанків, узгодженій з МВФ", - сказав Пишний.

Нагадаємо, у 2010 році після перемоги на президентських виборах Віктора Януковича в наглядову раду державного Ощадбанку прийшли люди, близькі до Андрія Клюєва та Сергія Льовочкіна. У 2015 році Генпрокуратура відкрила справу проти Клюєва - його підозрюють у виведенні і присвоєнні великої суми з держбанків під виглядом кредиту на забезпечення фіктивної угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram