ГоловнаЕкономікаБізнес

Аміакопровід потребує термінової модернізації, - заступник директора Укрхімтрансаміаку

"Аміакопроводу вже понад 37 років, а проектний термін його експлуатації вже перевищено на 22 роки".

Аміакопровід потребує термінової модернізації, - заступник директора Укрхімтрансаміаку
Фото: biz.censor.net.ua

Зношеність обладнання, вузлів і лінійної частини магістрального аміакопроводу досягла своєї критичної точки і потребує невідкладної модернізації. Про це в інтерв'ю розповів Віктор Полозов, заступник директора ДП "Укрхімтрансаміак", повідомляє УНН.

"Обладнання і механізми не ремонтувалися багато років, технологічні системи морально застаріли. Ми на десятиліття відстали від передових розробок у цій сфері. Аміакопроводу вже понад 37 років, а проектний термін його експлуатації вже перевищено на 22 роки. У 2015 році було отримано дозвіл Держгірпромнагляду на продовження терміну його експлуатації до 2020 року. І 2020 рік уже не за горами", - розповів про поточний стан технічної бази підприємства Віктор Полозов.

Полозов вважає, що процес модернізації насамперед гальмується браком фінансового плану підприємства.

"Кабінет Міністрів з подачі Мінекономрозвитку має затвердити фінплан до початку нового року на наступний фінансовий рік. Нині кінець жовтня, а у нас немає фінплану на 2016 рік. А без фінплану ми не можемо не тільки нічого купити, а й навіть вчасно забезпечити своїх співробітників засобами спецзахисту, як того вимагає законодавство з охорони праці", - наголосив Полозов.

"З огляду на той факт, що моє призначення виконувачем обов'язків директора було за нового Міністра економічного розвитку Степана Кубіва, впевнений, що для нього немає ніякого сенсу блокувати мою роботу на підприємстві. Я написав на його ім'я вже кілька листів з описом ситуації, яка склалася на підприємстві і своїми пропозиціями. Тепер чекаю від нього відповіді".

За словами Полозова модернізація може бути заблокована й у разі, якщо ВР ухвалить закон про підвищення рентної плати. "Зараз до Верховної Ради знову внесений законопроект зі змінами до Податкового кодексу, яким встановлюється ставка рентної плати на рівні 4,8 доларів. Таким чином, ставка рентної плати становитиме 100% тарифу, що унеможливить навіть поточну діяльність підприємства. Іншими словами - це призведе до його повної зупинки, не кажучи вже про капітальні інвестиції ".

За попередніми прогнозами топ-менеджера, повну модернізацію підприємства за умови державної підтримки можна провести за 5 років.

"Зараз ми закінчуємо підготовку стратегічного плану розвитку підприємства на найближчі п'ять років. Для цього задіяні провідні вітчизняні інститути і Національна академія наук України. Ми плануємо, що протягом п'яти років, використовуючи власні кошти в розмірі 250 млн грн на рік, ми зможемо зробити з аміакопроводу сучасний комплекс", - підсумував Полозов.

УДП "Укрхімтрансаміак" є стратегічним підприємством і обслуговує частину аміакопроводу "Тольятті-Одеса" на українській території. Загальна протяжність магістралі становить 2,4 тисячі кілометрів. Аміакопровід пролягає через сім густонаселених областей України, і в разі аварії за 10 хвилин хмара аміаку пошириться на 5 кілометрів від осі й  може завдати непоправної шкоди як екології так і здоров'ю людей.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram