ГоловнаЕкономікаФінанси

Фонд гарантування вкладів спростував наявність "улюблених майданчиків" для продажу активів

"Ми розподіляємо строго за списком, за яким у нас майданчики акредитовані".

Фонд гарантування вкладів спростував наявність "улюблених майданчиків" для продажу активів
Юлия Берещенко
Фото: Макс Требухов

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб спростував наявність "улюблених майданчиків" для продажу активів неплатоспроможних банків.

Про це під час круглого столу в Інституті Горшеніна розповіла Юлія Берещенко, голова Департаменту консолідованих продажів і управління активами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

"Ми проаналізували це питання, щоб розуміти, про що мова. Якщо я організатор торгів, я проводжу аукціон, на який технічно може прийти будь-хто. За місяць ми розкриваємо всю інформацію про лот. Я змушую банки зробити кімнату даних. Туди може зайти будь-хто й ознайомитися з матеріалами кредитної справи. Я не розумію, які можуть бути питання? Яка різниця, кому розподілився цей лот?" - заявила представник ФГВФО.

При цьому вона визнала, що можуть бути зловживання з боку цих майданчиків, але Фонд до цього не причетний. "Різниця виникає тільки тоді, коли майданчик змовляється з кимось із потенційних покупців і не допускає інших учасників до цього аукціону. Тому я вважаю, що проблема розподілу лотів - штучна. Проблема полягає в тому, що майданчики несправедливо і непрозоро іноді проводять аукціони. Ось це є проблема, а кому потрапив якийсь лот - це не є проблема", - сказала Берещенко.

"Кілька місяців тому ми прийняли рішення, що розподіляємо строго за списком, за яким у нас майданчики акредитовані. Наш порядок розподілу каже, що це лоти не менш ніж 20 млн гривень, тому що у нас може потрапити, скажімо, банківське обладнання на невелику суму або, навпаки, один кредит на 100-200 млн гривень. Рівномірний розподіл лотів не може бути, але ми йдемо чітко за списком. І за кілька місяців у нас прийшло розуміння, що продати фізичне майно, нерухомість набагато легше, ніж кредит. Тому ми обговорюємо питання, щоб розділити ці дві черги на майно і кредити і навіть змінити розмір комісійних, розуміючи, що кредити продати набагато складніше. Але ніяких улюблених чотирьох майданчиків не існує", - зазначила вона.

Нагадаємо, в перспективі Фонд має намір перейти на продажі активів винятково через систему ProZorro.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram