ГоловнаЕкономікаДержава

Асоціація міст України стурбована намаганням надмірно збільшити видатки місцевих бюджетів

Кожне міністерство подає якісь пропозиції, які призводять до розбалансування місцевих бюджетів.

Асоціація міст України стурбована намаганням надмірно збільшити видатки місцевих бюджетів
Александр Слобожан
Фото: Макс Требухов

Асоціація міст України вважає, що в проекті державного бюджету на 2017 рік є спроба надмірно збільшити видатки місцевих бюджетів, які не будуть забезпечені доходами.

Про це сказав на круглому столі, організованому Інститутом Горшеніна і Реанімаційним Пакетом Реформ, Олександр Слобожан, перший заступник виконавчого директора Асоціації міст України.

"Великий плюс цього бюджету - це те, що все обіцяне нам Мінфіном стосовно дохідної бази залишилося чинним. Зараз ідуть потужні спроби скоротити дохідну базу місцевих бюджетів. Це питання і повного скасування місцевого акцизу - це 9,7 млрд гривень для місцевих бюджетів. Це стоїть питання повного скасування пайової участі в розвитку населених пунктів. На цей момент це 1 млрд гривень", - заявив він.

"Кожен молодий реформатор говорить: у місцевих бюджетів є перевиконання, тому для вас не проблема відмовитися від 9,7 мільярда. Інший каже про 2,2 млрд на пільговий проїзд. Третій каже про заклади охорони здоров'я, 1 млрд. І коли ми назбирали всі ці речі, ми вийшли на таку тенденцію, що видаткова частина місцевих бюджетів, яка передається з державного бюджету, збільшується втричі швидше, ніж дохідна, яка пропонується як компенсаторна. Питання полягає в тому, що немає стратегії розвитку публічних фінансів. Мінфін, звичайно, не в усьому винен. Кожне міністерство подає якісь пропозиції, порушуючи принципи статті 27 Бюджетного кодексу і 142 Конституції України. Це призводить до розбалансування місцевих бюджетів", - підкреслив Слобожан.

На його думку, успіхи місцевої влади в рамках бюджетної децентралізації зараз намагаються надмірно експлуатувати. "Відразу понавішували купу повноважень, які не забезпечені ресурсами: тубдиспансери, нейрохірургія, кардіохірургія, заклади ПТУ, державні пільги для учасників АТО, пенсіонерів, колишніх міліціонерів, гірників. Це проект цього бюджету", - сказав він.

При цьому Слобожан вважає, що нинішній уряд готовий прислухатися до критики, тому він сподівається на відповідні зміни в бюджеті.

Як приклад позитивної реакції він навів перенесення 1 млрд гривень доходів для місцевих бюджетів зі спеціального фонду в загальний.

"Можу повідомити позитивну річ, яка вже вирішена проектом постанови, ухваленим учора. Пропонувалася субвенція на розвиток об'єднаних територіальних громад в розмірі 1,1 млрд грн за рахунок коштів спецконфіскату. Сам закон не пройшов, але ідея уряду правильна. Тому що вони закони на тему спецконфіскату розбили не тільки по місцевому самоврядуванню, а й по аграріях, охороні громадського порядку, по обороні. Тобто зацікавлені народні депутати повинні були голосувати за цей закон. На жаль, це поки що не вдалося", - сказав він.

За словами Слобожана, у зв'язку із цим уряд передбачив 1 млрд гривень на ОТГ із "певного джерела" - податку на прибуток.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram