ГоловнаЕкономікаДержава

У Раді запропонували альтернативу оренді сільгоспземель

Емфітевзис може стати заміною ринку землі на період мораторію.

У Раді запропонували альтернативу оренді сільгоспземель
Олег Кулинич
Фото: facebook.com/pages/Олег-Кулініч

У Верховній Раді запропонували ухвалити закон про емфітевзис, щоб вирішити проблеми власників паїв і фермерів у зв'язку з продовженням мораторію на продаж сільськогосподарських земель.

Народний депутат, голова підкомітету з питань земельних відносин Аграрного комітету Верховної Ради Олег Кулініч вважає, що відповідний законопроект №4010-а - реальна альтернатива відкритого ринку землеобігу на сьогодні.

"Цей законопроект пропонує цілий перелік норм, що дозволяють удосконалити практику договорів емфітевзису в Україні. Такий договір має низку переваг як для орендарів землі, так і для її власників", - сказав він на прес-конференції, пише Ukranews.

Нагадаємо, 6 жовтня Верховна Рада продовжила чинний в Україні з 2001 року мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 2018 року.

Емфітевзис - це речове, відчужуване, термінове або безстрокове право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб.

Емфітевзис, як і оренда, є платним. Однак розмір і періодичність внесення плати за користування емфітевзисом встановлюється договором між власником і емфітевтом, а не законодавством, як у випадку оренди. При цьому під час укладання договору емфітевзису можна домовлятися як про періодичні платежі або регулярне надання певних послуг, так і про одноразову виплату певної суми за весь час користування ділянкою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram