ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" подав позов проти Росії на $2,6 млрд за кримські активи

Компанія скористалася пунктами російсько-української інвестиційної угоди.

"Нафтогаз" подав позов проти Росії на $2,6 млрд за кримські активи
Фото: EPA/UPG

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" і її шість дочірніх компаній 17 жовтня ініціювали арбітражне провадження проти Російської Федерації з вимогою відшкодувати збитки, завдані незаконним захопленням активів групи в Криму.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу держхолдингу.

"Нафтогаз" ініціював провадження відповідно до угоди між Кабінетом Міністрів України й урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій, більш відомої як російсько-українська двостороння інвестиційна угода. "Нафтогаз" попередньо оцінив збиток групи у $2,6 млрд", - зазначено в повідомленні.

За даними держхолдингу, мова йде про майно НАК, "Чорноморнафтогазу", "Укртрансгазу", "Укргазвидобування", "Укртранснафти", "Газу України" і "Лікво".

"Після незаконного вторгнення до Криму й окупації півострова 2014 року Російська Федерація застосувала масштабну і добре скоординовану схему позбавлення українських компаній їхнього майна без виплати компенсації. У Криму "Нафтогаз" мав кілька цінних енергетичних активів, захоплення яких російською стороною грубо порушує двосторонню інвестиційну угоду, яка вимагає, щоб Російська Федерація поважала і захищала українські активи, у тому числі й ті, що розташовані в Криму", - нагадали в НАК.

У який саме суд подано позов, не повідомляють, проте раніше схожі позови у зв'язку з втратою активів у Криму подали до арбітражного суду в Гаазі Ощадбанк і ціла низка компаній Ігоря Коломойського.

Нагадаємо, в лютому "Нафтогаз" ініціював процес перемовин з приводу втрати своїх активів у Криму, направивши РФ повідомлення про інвестиційні спори в рамках двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій між країнами.

Шестимісячний термін переговорів добіг у серпні безрезультатно, що є передумовою для початку арбітражного процесу проти РФ з приводу інвестиційного договору.

"Нафтогаз України" залучив компанію Covington & Burling LLP (Нью-Йорк, США) до захисту своїх інтересів у рамках судової тяганини через втрачені кримські активи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram