ГоловнаЕкономікаДержава

Стокгольмський суд завершив усні слухання за позовами "Нафтогазу" і "Газпрому"

Рішення очікують до кінця першого кварталу 2017 року.

Стокгольмський суд завершив усні слухання за позовами "Нафтогазу" і "Газпрому"
Фото: EPA/UPG

Стокгольмський арбітраж завершив усні слухання в об'єднаній справі за взаємними позовами НАК "Нафтогаз України" і російського "Газпрому" щодо контракту на поставку газу, повідомила прес-служба НАК.

"Слухання тривали з 25 вересня 2016 року по 11 жовтня 2016 року. Під час усних слухань сторони зачитали доповіді щодо своїх правових позицій, провели перехресний допит свідків і експертів обох сторін. Очікують, що в листопаді сторони направлять до суду резюме за підсумками усних слухань (post -hearing brief). Остаточне рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма за контрактом на поставку газу очікується до 31 березня 2017 року", - зазначено в повідомленні.

За даними "Нафтогазу України", усні слухання з приводу транзитного контракту почнуться в Стокгольмі наприкінці листопада цього року.

Нагадаємо, "Нафтогаз України" вимагає від російського газового монополіста "Газпром" у Стокгольмському суді компенсацію за надлишково сплачені суми за купівлю природного газу в розмірі понад $14 млрд, а також $8,2 млрд за недоотримані доходи від транзиту.

Водночас, згідно з поданим "Газпромом" у червні 2015 року зустрічним позовом, російська компанія вимагає $31,8 млрд за газ, поставки якого "Газпром" не здійснив, але за яким було нараховано плату за принципом "бери або плати", а також вимагає повернення заборгованості за 2013-2014 роки, яку НАК не визнає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram