ГоловнаЕкономікаДержава

Рада надасть планшетам і смартфонам можливості касових апаратів

Законопроект уже прийнято в першому читанні.

Рада надасть планшетам і смартфонам можливості касових апаратів
Фото: techrepublic.com

Верховна Рада в першому читанні затвердила закон про розробку системи касових апаратів нового покоління. За відповідний законопроект №4117 проголосували 4 жовтня 267 народних депутатів, пише "Інтерфакс-Україна".

Законопроект передбачає введення нового типу РРО (реєстратора розрахункових операцій) - так званої розподіленої комп'ютерно-касової системи (РККС). Принципова відмінність від уже наявних типів РРО полягає в тому, що до РККС можна буде під'єднувати ноутбуки, планшети, комп'ютери і навіть смартфони. На вибір підприємця. У підсумку витрати на закупівлю й утримання касових апаратів, які болісно б'ють по бізнесу, будуть істотно знижені за рахунок уже наявної техніки.

Законопроект передбачає створення інноваційного (цифрового) РРО, до якого буде під'єднана техніка, що входить у «мережу» розподіленої комп'ютерно-касової системи. Кожна транзакція через РККС буде захищена цифровим підписом, що зберігається в системі, що також суттєво спростить захист прав споживачів.

Перехід на нову систему для власників РРО буде проходити добровільно. Зараз законопроект допрацьовують з урахуванням рекомендацій експертів. Головна мета законопроекту - максимальна простота адміністрування і здешевлення витрат у сегменті касових операцій для малого та середнього бізнесу.

Експерти розраховують, що цей законопроект стане першим етапом лібералізації ринку РРО та відкриває дорогу для інших технологій, наприклад таких, як наднадійна технологія блокчейн, яка зараз використовується в новітніх системах електронних розрахунків, що знижує корупційні ризики і можливість спотворення інформації. Згідно з висновками експертів міжнародних аудиторських компаній, які входять у «Велику четвірку», блокчейн - це еволюційний стрибок у розвитку технологій оптимізації бізнес-процесів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram