ГоловнаЕкономікаДержава

Рада розблокувала підписання закону про незалежного енергорегулятора

Спікер Андрій Парубій заявив, що зробить це сьогодні ж.

Рада розблокувала підписання закону про незалежного енергорегулятора
Фото: telegraf.com.ua

Верховна Рада розблокувала підписання закону про Національну комісію держрегулювання енергетики і комунальних послуг, відхиливши проект постанови про скасування результатів голосування за законопроект №2966-д ("за" - 90 голосів).

Спікер Андрій Парубій після цього заявив, що підпише законопроект сьогодні ж.

Нинішня Національна комісія була створена указом президента від 27 серпня 2014 року замість Нацкомісії регулювання енергетики та Нацкомісії регулювання комунальних послуг. Членів нової комісії тоді призначив президент.

Новий закон передбачає, що цей склад поступово відправлять у відставку впродовж 18 місяців (кожні півроку будуть звільняти по три, два і два члени комісії). Членів комісії, які прийдуть їм на заміну, буде вибирати конкурсна комісія у складі п'яти осіб (двоє від президента, двоє від Ради і один від Кабміну).

Посадові особи регулятора будуть нести персональну відповідальність за зловживання владою або неналежне виконання своїх обов'язків. Будь-які усні або письмові вказівки членам регулятора матимуть наслідки у вигляді кримінальної відповідальності. Термін повноважень членів регулятора становитиме шість років, одна людина не зможе бути членом регулятора більше, ніж два терміни.

Від ухвалення цього законопроекту залежить отримання Україною 600 млн євро макрофінансової допомоги Європейського Союзу. Також про важливість цього законопроекту заявляли посли країн "Великої сімки" та Європейський банк реконструкції та розвитку. ЄБРР, зокрема, заявив, що незалежна НКРЕКП необхідна для приватизації підприємств енергетичної галузі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram