ГоловнаЕкономікаБізнес

Нідерланди і Кіпр стали найбільшими одержувачами дивідендів з України

У Нідерланди влітку вивели 51 млн доларів, на Кіпр - 39 млн доларів.

Нідерланди і Кіпр стали найбільшими одержувачами дивідендів з України
Фото: linkis.com

Нідерландські та кіпрські компанії влітку 2016 року стали найбільшими одержувачами дивідендів з України, йдеться в публікації "Бізнес. Цензора". У Нідерланди вивели 51 млн доларів, на Кіпр - 39 млн доларів.

Третє місце зайняла Німеччина, четверте - США. На ці країни припало 30 млн доларів і 29 млн доларів українських дивідендів відповідно. В Австрію як дивіденди в червні-серпні пішло 21 млн доларів, до Франції - 15 млн доларів, до Швейцарії - 13 млн доларів. В Іспанію іноземні інвестори перерахували 8 млн доларів, а в Росію (яку Верховна Рада в січні 2015 року визнала країною-агресором) - 6 млн доларів.

Загалом упродовж літа з країни вивели 243 млн доларів, у вересні - ще майже 90 млн доларів, але переліку країн Нацбанк поки що не подає.

Нагадаємо, в червні Національний банк України зняв обмеження не репатріацію дивідендів, нарахованих іноземним інвесторам у 2014-2015 роках. Право вивести дивіденди з України отримали: безпосередньо іноземні інвестори, емітенти корпоративних прав та акцій і депозитарні установи, які обслуговують рахунки в цінних паперах іноземного інвестора.

Гранична сума дивідендів, яка може бути перерахована за кордон упродовж одного місяця не повинна перевищувати 1 млн доларів або 10% від загального обсягу дивідендів. Якщо 10% від загального обсягу перевищує 5 млн доларів, то інвестор упродовж місяця зможе вивести не більш ніж 5 млн.

Дозвіл на репатріацію дивідендів став одним із факторів зниження курсу гривні, яке спостерігається з початку осені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram