ГоловнаЕкономікаДержава

Фонд гарантування вкладів почне продавати активи банків-банкрутів через ProZorro.Продажі 17-20 жовтня

Під управлінням Фонду перебувають активи неплатоспроможних банків на 450 млрд грн.

Фонд гарантування вкладів почне продавати активи банків-банкрутів через ProZorro.Продажі 17-20 жовтня

Вчора, 4 жовтня 2016 року, відбувся тестовий аукціон в електронній системі ProZorro.Продажі, створеної для продажу активів неплатоспроможних банків. Кореспондент LB.ua побувала на заході, ви також можете подивитися весь процес на відео.

Система ProZorro.Продажі дворівнева, складається з центральної бази даних і окремих торгових майданчиків. Лот, внесений банком у систему, відображається на всіх майданчиках одночасно. Учасники (потенційні покупці) можуть реєструватися на будь-який майданчик. Для цього вони повинні сплатити гарантійний внесок, надати фінліцензію та пройти верифікацію. Після чого учасник отримує доступ до аукціону. При цьому вся інформація про лот і про аукціон публічна, її можуть бачити сторонні спостерігачі. До початку аукціону ніхто, крім адміністраторів центральної бази даних, ще не знає, скільки учасників конкурують між собою, яку суму запропонували інші учасники. Під час проведення аукціону всі учасники залишаються анонімними. Той, хто запропонує більшу суму за лот, отримає перевагу в аукціоні - він зробить свій хід після всіх інших учасників.

Для пробного продажу був обраний прототип реального активу - будівля, що є на балансі "Брокбізнесбанку". Олексій Соболєв, керівник проекту, показав, як можна придбати цей лот через майданчик SmartTender.biz і Public BID. Всього із системою працюють 14 майданчиків. У той же час Фонд гарантування вкладів фізосіб співпрацює з 30 майданчиками. Поступово всі вони будуть підключені до нової торговельної системи. Всі вони будуть працювати за єдиним регламентом та за єдиними правилами. Адміністратори системи - антикорупційна організація Transparency International і Фонд гарантування вкладів - будуть стежити за проведенням аукціонів.

На сьогодні під управлінням Фонду гарантування перебувають активи неплатоспроможних банків на суму близько 450 млрд гривень. Хоча деякі активи банків перебувають під управлінням Фонду вже півтора-два роки, 80% з них ще не виставлялися на аукціони, каже Юлія Берещенко, керівник департаменту консолідованих продажів і управління Фонду. За її словами, нова система продажів дозволить продати активи неплатоспроможних банків за максимально високу ціну в дуже стислі терміни.

Спонсор розробки системи ProZorro.Продажі - Western NIS Enterprise Fund, що фінансується урядом США. Загальний капітал фонду - 150 млн доларів. За словами Максима Нефьодова, заступника міністра економічного розвитку і торгівлі, на розробку системи було витрачено "кілька десятків тисяч доларів".

Нагадаємо, раніше на LB.ua виходило інтерв'ю з Максимом Нефьодовым про роботу системи держзакупівель ProZorro.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram