ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна стала членом Європейської організації ядерних досліджень

Україна стала членом Європейської організації ядерних досліджень
Фото: mon.gov.ua

Україна стала асоційованим членом Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН).

Про це повідомляють на сайті Міністерства освіти і науки.

"Україна стала асоційованим членом ЦЕРН. Керівник постійного представництва України при відділенні ООН та інших міжнародних організацій у Женеві Юрій Клименко передав лист про нотифікацію угоди між Україною та Європейською організацією ядерних досліджень генеральному директору ЦЕРН Фабіолу Джанотті сьогодні, 5 жовтня, в Женеві", - йдеться в повідомленні.

Статус асоційованого члена дає можливість українським ученим отримувати досвід участі в провідних дослідженнях, працювати в ЦЕРН як співробітникам і брати участь у програмах розвитку. Також це розширить доступ до проектів та освітніх програм ЦЕРН і сприятиме підвищенню ефективності наукових розробок і підготовки наукових працівників вищої кваліфікації.

"З огляду на вагомий науковий потенціал нашої держави, Україні було запропоновано унікальну форма співпраці - вона стала одним з асоційованих членів ЦЕРН, тому буде платити значно менші внески, ніж 22 держави-члени організації, але при цьому Україна може брати участь у всіх формах наукової співпраці, можливої для членів ЦЕРН", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, ЦЕРН - найбільша в світі лабораторія фізики високих енергій, що розташована в Швейцарії. В організації постійно працюють близько 2,5 тис. осіб, а близько 8 тис. фізиків і інженерів з 580 університетів і інститутів з 85 країн беруть участь у міжнародних експериментах. Найвідомішим проектом ЦЕРН є Великий адронний колайдер.

19 вересня 2014 року президент Петро Порошенко підписав закон, який ратифікує угоду з ЦЕРН про надання Україні статусу асоційованого члена організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram