ГоловнаЕкономікаБізнес

За директора ЗТМК внесли 5 млн гривень застави

Володимир Сивак готується вийти з-під варти.

За директора ЗТМК внесли 5 млн гривень застави
Владимир Сивак
Фото: 112.ua

За заарештованого директора Запорізького титано-магнієвого комбінату (ЗТМК) Володимира Сивака, якого підозрюють у розтраті 492 млн гривень, внесли 5 млн гривень застави.

Про це "Українські новини" повідомив адвокат Сивака Юрій Іващенко.

Зараз адвокат перебуває в Лук'янівському СІЗО, вирішується питання звільнення з-під варти Сивака.

Нагадаємо, 23 вересня Національне антикорупційне бюро затримало Сивака, а 24 вересня Солом'янський районний суд Києва заарештував його і призначив заставу - 5 млн гривень.

Слідство встановило, що протягом 2014-2015 років на модернізацію виробництва ТОВ "ЗТМК", відповідно до договору про заснування, компанія-співвласник Tolexis Trading виділила 880 млн грн. Однак директор підприємства здійснив розтрату більшості отриманих коштів (492 млн грн), переказавши їх на користь третіх осіб.

Зокрема, замість фінансування витрат на модернізацію кошти спрямували ПАТ "Холдингова компанія "Енергомережа", ВАТ "Запоріжжяобленерго", ПАТ "Комерційний банк "Надра" і ТОВ "Синтез Ресурс" у рахунок погашення заборгованості ДП "ЗТМК" перед зазначеними суб'єктами, тоді як ці платежі повинна була здійснити компанія Tolexis Trading з умовами, передбаченими договором заснування ТОВ "ЗТМК".

Спеціалізована антикорупційна прокуратура не відкидає, що бізнесмен Дмитро Фірташ, який є власником Tolexis Trading, може стати фігурантом справи про розтрату на ЗТМК.

Group DF Дмитра Фірташа і Фонд держмайна в листопаді 2013 року створили товариство з обмеженою відповідальністю "Запорізький титано-магнієвий комбінат", до якого відійшов майновий комплекс однойменного державного підприємства. Частка держави в новій компанії становила 51% за рахунок майнового комплексу ЗТМК. Фірташ в особі Tolexis Торговий повинен був інвестувати в підприємство $110 млн і за це отримати 49%-ву частку.

Але фактично Фірташ почав контролювати підприємство за рахунок лояльного менеджменту. У листопаді 2015 року Верховна Рада ухвалила закон, який знижує поріг кворуму зборів учасників ТОВ з державною часткою з 60% до 50%. Це повинно було дозволити державі повернути контроль над ЗТМК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram