ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" перейшов в управління Кабміну

Уряд вирішив безпосередньо реформувати компанію.

"Нафтогаз" перейшов в управління Кабміну
Фото: Макс Левин

Кабінет Міністрів у четвер перепідпорядкував НАК "Нафтогаз України" від Міністерства економічного розвитку і торгівлі уряду.

Пояснюючи таке рішення, прем'єр-міністр Володимир Гройсман нагадав, що минулого тижня виник великий скандал через рішення Мінекономіки внести зміни в статут "Нафтогазу" через перепідпорядкування компанії "Укртрансгаз".

Прем'єр заявив, що ця ситуація довела необхідність реформувати НАК "Нафтогаз" і "Укртрансгазу", прискорити корпоратизацію цих підприємств, поліпшити публічне управління ними.

Передача "Нафтогазу" в управління Кабміну повинна прискорити ці процеси.

"Система "Нафтогазу" повинна зазнати реформування, ми повинні створити повноцінні публічні відкриті компанії, ми повинні поліпшити систему публічного управління корпоратизацією цих підприємств. Тому вихід на рівень управління Кабінету Міністрів тільки прискорить цей процес, процес відокремлення транзиту газу і його зберігання та видобування газу для того, щоб максимально ефективно побудувати цю систему", - заявив прем'єр.

Нагадаємо, 7 вересня 2016 року МЕРТ оновило статут "Нафтогазу" і вивело з-під підпорядкування "Укртрансгаз" - оператора єдиної газотранспортної системи України. Рішення приймав перший віце-прем'єр, міністр економрозвитку Степан Кубів без обговорення із заступниками або прем'єр-міністром, не кажучи вже про громадськість.

100% власником акцій "Укртрансгазу", як і раніше, залишається "Нафтогаз". Але при цьому міністерство отримало право безпосередньо керувати оператором ГТС, приймати кадрові та фінансові рішення і навіть вносити зміни до статуту дочірнього підприємства "Нафтогазу", оминаючи сам "Нафтогаз".

У зв'язку з великим резонансом рішення скасували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram