ГоловнаЕкономікаБізнес

Термін експлуатації першого блоку ЗАЕС продовжено до кінця 2025 року

Протягом найближчих років така процедура очікує ще чотири блоки.

Термін експлуатації першого блоку ЗАЕС продовжено до кінця 2025 року

Перший блок Запорізької атомної електростанції, який торік відслужив 30-річний проектний термін, буде працювати ще принаймні до кінця 2025 року.

Про це повідомила в понеділок прес-служба Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом".

Ліцензію на експлуатацію ядерної установки енергоблоку №1 ЗАЕС до 23 грудня 2025 року видав голова Державної інспекції ядерного регулювання України Сергій Божко.

13 вересня колегія Держатомрегулювання визнала обґрунтованою можливість безпечної експлуатації енергоблоку №1 Запорізької АЕС на визначених у проекті рівнях потужності до кінця 2025 року.

У середу, 21 вересня, енергоблок мають підключити до мережі після капітального планового ремонту, який триває вже більш ніж 270 днів.

Перший енергоблок Запорізької АЕС було введено в експлуатацію 1984 року. За час експлуатації енергоблок виробив понад 177 млрд кВт-год електроенергії. У найближчі роки на станції триватиме експлуатація блоків №2-5.

Зараз ЗАЕС виробляє близько 50% всієї електроенергії, створеної атомними станціями України, і більш ніж 22% від загального виробітку електроенергії в країні.

Нагадаємо, що продовження терміну експлуатації енергоблоків є загальносвітовою практикою. Україна вже має успішний досвід - на Рівненській і Южно-Українській АЕС продовжено термін експлуатації чотирьох блоків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram