ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд знову арештував свердловини Burisma

Холдингу Злочевського інкриміновано ухилення від сплати податків на 180 млн гривень.

Суд знову арештував свердловини Burisma
Фото: burisma.com

Печерський райсуд Києва 2 вересня повторно наклав арешт на 20 свердловин компанії "Еско-Північ" і 12 свердловин компанії "Перша газонафтова компанія", які входять у газовидобувний холдинг Burisma екс-міністра екології Миколи Злочевського.

Ухвали суду від 2 вересня виявило в Єдиному реєстрі судових рішень агентство Українські Новини.

Арешти наклали за клопотанням начальника управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Генеральної прокуратури Дмитра Суса.

Генпрокуратура стверджує, що посадові особи компаній групи Burisma протягом 2013-2014 років ухилялися від сплати податків на загальну суму 180 млн гривень.

Зокрема, у ТОВ "Еско-Північ" арештовано дві свердловини на Деркачівсько-Войтенівській площі, п'ять свердловин - на Карайкозовському родовищі, 12 - на Рокитнянському родовищі і одну - на Роганській площі (всі - Харківська область).

У ТОВ "Перша газонафтова компанія" арештовано 12 свердловин на Пролетарському родовищі в Дніпропетровській області.

Окрім того, суд арештував одну свердловину компанії "Сістемойлінженерінг" (належить кіпрській Diloretio Holdings Ltd) на Водянівській площі в Харківській області.

Нагадаємо, всі ці свердловини були арештовані судом 1 липня, але згодом ці рішення оскаржили й арешти зняли.

Про те, стосовно газовидобувної компанії "Еско-Північ" розслідують кримінальну справу, в липні повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко. "Компанія "Еско-Північ", яку заснувала британська компанія Burisma, через низку фіктивних підприємств виводила свої прибутки у фіктивні витрати, чим ухилялася від сплати податків на прибуток", - розповів він. За останні два роки так вона "заощадила" 1 млрд гривень. Луценко підкреслив, що інші акціонери Burisma, крім Злочевського, до цієї схеми не причетні. У холдингу Burisma високі посади займають, зокрема, син віце-президента США Хантер Байден і екс-президент Польщі Александр Кваснєвський.

Микола Злочевський займав посаду міністра екології з 2 липня 2010 року по 20 квітня 2012 року в уряді Миколи Азарова. На початку 2015 року Злочевського оголосили в розшук за підозрою в незаконному збагаченні.

Компанії групи Burisma Holdings Ltd 2015 року видобули близько 1,2 млрд куб. м газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram