ГоловнаЕкономікаБізнес

МЕРТ пояснило виведення "Укртрансгазу" з-під управління "Нафтогазу" європейськими нормами

Оператор газотранспортної системи повинен бути незалежним від НАК.

МЕРТ пояснило виведення "Укртрансгазу" з-під управління "Нафтогазу" європейськими нормами
Фото: EPA/UPG

Міністерство економічного розвитку і торгівлі пояснило рішення забрати "Укртрансгаз" у своє управління необхідністю виконувати зобов'язання Третього енергетичного пакету Євросоюзу.

Про це йдеться в коментарі прес-служби міністерства.

"Метою змін, викладених у новій редакції статуту НАК «Нафтогаз України», є виконання Україною зобов'язань Третього енергетичного пакету про незалежність оператора газотранспортної системи (яким зараз є ВАТ «Укртрансгаз») від вертикально інтегрованої компанії «Нафтогаз України». Необхідно звернути особливу увагу на те, що НАК «Нафтогаз України» залишається акціонером ПАТ «Укртрансгаз», з особливостями управління, щоб уникнути конфлікту інтересів і забезпечення незалежності оператора ГТС", - сказано в ньому.

При цьому директор з розвитку бізнесу "Нафтогазу" Юрій Вітренко у своєму фейсбуці пише, що це рішення не є відокремленням оператора ГТС. "Хоча б тому, що Міністерство економіки зараз керує "Нафтогазом", і якщо воно тепер хоче управляти ще й "Укртрансгазом", то це буде прямим порушенням Третього енергопакету", - заявив він.

Вітренко додав, що реформа корпоративного управління передбачає обмеження політичного втручання в діяльність держкомпаній. "Замість того, щоб міністерства в ручному режимі керували держкомпаніями, створюються наглядові ради з незалежними директорами, які контролюють держкомпанії на підставі визначеної державою й опублікованої "політики власності", - підкреслив він.

У коментарі МЕРТ стверджується, що таку наглядову раду буде створено.

Нагадаємо, Міністерство економічного розвитку і торгівлі 7 вересня внесло зміни до статуту "Нафтогазу України", згідно з якими фактично поклало на себе функції управління компанією "Укртрансгаз".

Згідно зі змінами, Мінекономіки буде приймати рішення щодо обрання голів і членів наглядової ради і правління "Укртрансгазу", їх звільнення або відсторонення від посад. Крім того, Мінекономіки позбавило правління НАК "Нафтогаз України" права вносити зміни у статут "Укртрансгазу" і затверджувати його фінансовий план та інвестпрограму.

"Нафтогаз" негативно відреагував на це рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram