ГоловнаЕкономікаБізнес

Голова Фонду держмайна запропонував продати ОПЗ за ціною нижчою, ніж $200 млн

На перший конкурс завод виставляли за $500 млн.

Голова Фонду держмайна запропонував продати ОПЗ за ціною нижчою, ніж $200 млн
Игорь Билоус, руководитель ФГИ
Фото: сайт ГФСУ

Голова Фонду державного майна Ігор Білоус запропонував виставити Одеський припортовий завод на продаж за ціною нижчою, ніж $200 млн.

"Я хочу поставити ціну нижчу за $200 мільйонів, я вважаю, так і треба зробити, хоча політично це дуже важко прийняти. Є інвестори, які в цьому середовищі готові зайти і купити. Я думаю, що цей сигнал - що інвестори готові інвестувати в Україну сьогодні - значно важливіший, ніж початкова ціна", - сказав він в інтерв'ю Reuters.

На перший конкурс ОПЗ виставляли за 13,175 млрд гривен, тобто близько $500 млн. Жоден інвестор не захотів купувати завод за таку суму. Покупців також відлякали борги ОПЗ перед Group DF і іншими кредиторами, суди з компанією "Нортіма", обмеження на репатріацію дивідендів, відсутність податкових пільг і преференцій для інвестора.

"Середовище зараз таке, що ціни, які ми виставляємо, не знаходять ринкового попиту з різних причин: це і Україна сама по собі, і політичні та макроекономічні ризики, війна, страхи з приводу судових розглядів, скандалів різних - усе це не сприяє активній конкуренції", - сказав Білоус.

Фонд сподівається переконати уряд упродовж тижня і оголосити конкурс до кінця вересня

"Уряд може не підтримати пропозицію і підвищити ціну. Якщо уряд буде наполягати на більшій ціні, то ми повинні зважити свої шанси на успіх. Наш радник - інвестиційний банк UBS - визначив діапазон ціни на сьогодні в межах $50-180 мільйонів. Ця ціна враховує те, що інвестор повинен погасити борги, уряд нічого не гасить", - розповів Білоус.

Нагадаємо, 18 травня уряд затвердив умови приватизації Одеського припортового заводу, давши тим самим старт продажу. Умови конкурсу передбачали не менш ніж двох учасників, один з яких повинен був бути нерезидентом України. Завод не може бути проданий російським інвесторам. Стартова ціна державного пакета акцій (99,6%) ОПЗ була визначена оцінювачем у сумі 13,175 млрд гривень.

ОПЗ володіє найбільшим у СНД виробництвом аміаку і просто великим виробництвом карбаміду, а також унікальним - єдиним у країні - терміналом з перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram