ГоловнаЕкономікаФінанси

Суд Лондона розгляне позов щодо "кредиту Януковича" в січні

"Суд призначено на 17-20 січня. Три дні буде йти".

Суд Лондона розгляне позов щодо "кредиту Януковича" в січні

Високий суд Лондона призначив розгляд справи за позовом Росії до України щодо боргу в $3 млрд на 17-20 січня. Про це російському агентству ТАРС сказав заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак.

"Суд призначено на 17-20 січня. Три дні суд буде йти", - сказав заступник міністра, відповідаючи на питання, на якій стадії перебуває процес розгляду позову Росії до України.

Нагадаємо, Україна винна Росії $3 млрд за спірними облігаціями, які були випущені в кінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від Асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу $15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $3 млрд.

У минулому році Україна реструктуризувала 13 випусків євробондів на загальну суму $15 млрд, домігшись від приватних кредиторів списання 20% боргу. Однак Росія заявила, що вона офіційний кредитор, і тому пропозиція України неприйнятна. Україна своєю чергою відкинула можливість погашення боргу без реструктуризації і ввела мораторій на його виплату.

1 січня Росія оголосила, що Україна не здійснила платіж загальною сумою 3,075 млрд дол. США, і таким чином увійшла в стан дефолту. Російська влада звернулася до компанії The Law Debenture Corporation plc і почала процедури, необхідні для подачі позову до англійського суду. Крім того, за кожен день прострочення Україні нараховують штраф $683 тис. у день.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram