ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" підвищив заявку на транзит газу через Україну

При цьому російська сторона не забезпечила необхідного тиску

"Газпром" підвищив заявку на транзит газу через Україну
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" надіслав українському оператору газотранспортної систему ПАТ "Укртрансгаз" заявку про збільшення обсягів транспортування газу в Європейський Союз на 20% - до 275 млн кубометрів на добу.

Про це повідомляється на сайті "Укртрансгазу".

При цьому, станом на 10:00 вівторка, російська сторона так і не підвищила тиск газу до відповідного рівня.

"Газпром" надіслав заявку "Укртрансгазу" про збільшення обсягів транспортування природного газу європейським споживачам на 20% - до 275 млн кубометрів на добу... Проте, згідно з інформацією центрального диспетчерського департаменту "Укртрансгазу", станом на 10:00 сьогодні, російська сторона не зробила необхідні дії щодо дотримання контрактних тисків на прикордонних газовимірювальних станціях", - йдеться в повідомленні.

В "Укртрансгазі" підкреслюють готовність забезпечити збільшену заявку "Газпрому", але за умови дотримання контрактних зобов'язань, зокрема, щодо тиску газу.

"Укртрансгаз" нагадує, що плани профілактичних робіт на трансконтинентальних газопроводах, якими транспортується газ до Європи, в тому числі через систему "Північний потік", було затверджено в грудні 2015 року країнами-імпортерами російського газу.

Нагадаємо, раніше голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив про невиконання "Газпромом" контрактних умов через зниження ним тиску на вході у ГТС України. За його словами, Росія хоче зробити все можливе, щоб довести європейським партнерам, що Україна не може бути транзитною країною.

У червні "Газпром" скаржився на дорожнечу транзиту через Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram